Guvernele Uniunii Europene nu au reușit vineri să dea un aviz decisiv cu privire la o propunere de prelungire cu 10 ani a aprobării UE pentru utilizarea glifosatului, ingredientul activ al ierbicidelor Roundup ale grupului german Bayer, transmite Reuters.
O ”majoritate calificată” din 15 țări, reprezentând cel puțin 65% din populația blocului, a fost solicitată fie să susțină, fie să blocheze propunerea, scrie News.ro.
Comisia Europeană a declarat într-un comunicat că nu a existat nicio majoritate calificată în nicio direcție, la votul unui comitet format din cei 27 de membri ai UE.
Guvernele UE vor încerca din nou să ia o decizie în prima jumătate a lunii noiembrie, când un alt eșec de a produce o opinie clară ar lăsa decizia în sarcina Comisiei Europene.
Este necesară o decizie până pe 14 decembrie, deoarece aprobarea actuală expiră în ziua următoare.
Când licența pentru glifosat a fost reaprobată, UE i-a acordat o prelungire cu cinci ani, după ce țările UE nu au acceptat de două ori o perioadă de 10 ani.
Agenția de cercetare a cancerului a Organizației Mondiale a Sănătății a concluzionat în 2015 că glifosatul este probabil cancerigen pentru oameni, dar alte agenții din întreaga lume, inclusiv Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA) și Agenția Europeană pentru Produse Chimice, au clasificat glifosatul drept necarcinogen.
Bayer a spus că decenii de studii au arătat că este sigură și că substanța chimică a fost folosită pe scară largă de fermieri sau pentru a curăța buruienile de pe liniile de cale ferată de zeci de ani.
Compania a declarat vineri că o majoritate clară a țărilor UE au votat în favoarea propunerii și că speră că suficiente țări suplimentare o vor sprijini în următoarea etapă a procesului de aprobare.
Franța a fost printre un număr de țări care s-au abținut. Ministrul francez al agriculturii, Marc Fesneau, a spus că nu se opune glifosatului în sine, dar s-a opus propunerii Comisiei, dorind în schimb să limiteze utilizarea glifosatului la cazurile în care nu există o alternativă viabilă.
Grupul de campanie Pesticides Action Network spune că există semne serioase de întrebare cu privire la evaluările de siguranță și că majoritatea cetățenilor chestionați din șase țări UE consideră că glifosatul ar trebui interzis.