Germania a înregistrat un prim caz de pestă porcină africană (PPA), un semnal îngrijorător într-o țară în care creșterea și comerțul cu porci este foarte dezvoltat, a anunțat joi ministrul german al Agriculturii, Julia Klöckner, relatează AFP.
Virusul acestei peste porcine a fost descoperit în carcasa unui mistreț, în apropierea frontierei cu Polonia, în regiunea Brandenburg, care înconjoară Berlinul, scrie News.ro.
”Din nefericire, suspiciunile au fost confirmate” în urma unor analize efectuate de laboratorul federal Friedrich-Loeffler, specializat în acest tip de virus, a anunțat într-o conferință de presă Julia Klöckner.
Nici virusul și nici consumul cărnii infestate ”nu sunt periculoase pentru om”, a subliniat ministrul.
Acest prim caz confirmat constituie însă o veste proastă pentru crescătorii germani. Ea le-ar putea pune în discuție exporturile de porc în străinătate, mai ales către Asia.
Virusul - care antrenează hemoragii mortale în majoritatea cazurilor animalelor contaminate - a fost depistat de mai multe luni la mistreți în Polonia.
Germania a ridicat inclusiv bariere electrificate - pe o porțiune de peste 100 de kilometri a frontierei -, pentru a împiedica animale infectate să intre în țară.
Măsuri drastice au fost luate în ultimele luni în Germania - precum folosirea câinilor special formați în descoprirea mistreților morți sau a unor drone.
Descoperirea acestei carcase infectate în Brandenburg ar urma să antreneze impunerea unei interdicții fermelor din această regiune să exporte porci.
Din 2014, virusul s-a răspândit în țări din Europa de Est - Letonia, Lituania, Polonia, Serbia, Ucraina, Republica Moldova, Slovacia și România -, unde a făcut ravagii în efectivele de porci.
Uciderea și distrugerea animalelor contaminate constituie singurul mijloc de prevenire a propagării epizootiei, un coșmar pentru crescătorii germani.
Germania - care produce anual peste cinci milioane de tone de carne de porc, dintre care jumătate este destinată pieței externe - este primul exportator european de porci.
Ea a profiat până acum, din punct de vedere economic, de pesta porcină, care face ravagii de la jumătatea lui 2018 în China, unde, peste un milion de porci, în mod oficial, au fost uciși. Prețul cărnii de porc, apreciată în China, a crescut vertiginos, iar Beijingul și-a dublat importurile în 2019.