O tomată specifică soiului Beefsteak a depășit recordul înregistrat la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău în anul 2023 de 1.100 de grame, cântărind anul acesta 1.220 de grame.
Potrivit specialiștilor SCDL Buzău, linia de tomate va fi supusă în continuare lucrărilor de ameliorare pentru creșterea greutății fructelor și a producției, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Este o linie pe care noi o avem în studiu, și de la an la an se mai mărește cu câteva grame. Este un soi mai vechi de tomată, am primit câteva semințe de la niște persoane în vârstă, fac parte din familia tomatelor cărnoase. Acum urmărim să îmbunătățim producția și dimensiunile mari ale fructului. Vrem să observăm câte fructe de dimensiuni mari poate să producă o plantă. Avem o tomată în greutate de 1.220 grame, recordul de anul acesta. Recordul de anul trecut a fost de aproximativ 1.100 de grame. Din fructul respectiv vom extrage semințele, vom încerca o nouă tehnologie de cultură să vedem dacă puteam crește greutatea fructului și producția. Tomata este dulce, specifică celor cărnoase, Beefsteak. Se aseamănă la gust cu tomatele noastre Hera", a declarat, pentru AGERPRES, cercetătorul SCDL Elena Barcanu.
Creșterea în greutate a tomatelor poate fi obținută prin mai multe tehnologii, de-a lungul unei perioade îndelungate, afirmă aceasta.
"Putem să pornim de la o metodă simplă, respectiv prin reducerea numărului de fructe pe care le are planta, prin procedeul de altoire sau prin tehnologie bazată pe îngrășăminte, care vor duce la creșterea în greutate. Vrem să depășim un record. Ca un exemplu, cea mai mare tomată în Europa a cântărit 3,5 kilograme, iar din lume a ajuns la 5,5 kilograme. Fructele acestea provin din lucrări de ameliorare", a precizat Elena Barcanu.
Pe parcursul anului 2024, SCDL Buzău a cultivat peste 120 de soiuri de tomate, inclusiv soiuri hibride. Printre soiurile de bază se numără Siriana, o tomată productivă, cu coacere uniformă și ciorchinii bine legați, cu 5-6 fructe uniforme. Inima de bou, Andrada, produce atât fructe tipice, cu formă caracteristică de inimă, cât și fructe mari, de până la 500 de grame. Un alt soi, Ovidia, este o varietate extra-timpurie și productivă, cu creștere semideterminată, ce poate fi recoltată cu tot cu ciorchine, soiul Hera produce tomate de mari dimensiuni, iar Flaviola este o tomată tip cireașă, dulce și aromată.