DN Agrar, companie controlată de familia olandeză de Boer - Profit constant, în contexul diminuării prețului mediu al laptelui. Roboți în ferme, reducând semnificativ munca manuală

DN Agrar, companie controlată de familia olandeză de Boer - Profit constant, în contexul diminuării prețului mediu al laptelui. Roboți în ferme, reducând semnificativ munca manuală
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 aug 2024

DN Aagrar Group, una dintre cele mai mari ferme zootehnice integrate din România, a încheiat primul semestru din 2024 cu o creștere de 4% a cifrei de afaceri față de aceeași perioadă a anului precedent, până la 83 milioane de lei. Profitul net înregistrat de companie se menține la nivelul de 15 milioane de lei, similar cu cel înregistrat în primul semestru din 2023, în contexul diminuării prețului mediu al laptelui cu 12%.

Compania este controlată de famlia de Boer (tată și fiu).

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ LISTA Liderul pieței scumpește pentru a treia oară în acest an țigările. Cât vor costa Kent, Rothmans, Viceroy, Pall Mall CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ LISTA Liderul pieței scumpește pentru a treia oară în acest an țigările. Cât vor costa Kent, Rothmans, Viceroy, Pall Mall
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

„Am realizat pași importanți în consolidarea poziției în piață și am înregistrat rezultate operaționale și financiare solide, susținute de optimizarea activității și a costurilor, ca urmare a investițiilor strategice în modernizare, digitalizare și integrarea companiilor din grup. Cantitatea de lapte livrată a crescut cu 17%, menținând un ritm constant de peste 5 milioane de litri lunar, cu impact în rezultatele financiare înregistrate de companie. În contextul unei piețe volatile, EBITDA a înregistrat un avans de 10%, până la 35 de milioane de lei. Suntem în grafic cu proiectele de investiții anunțate. Am finalizat instalarea roboților în ferme, reducând semnificativ munca manuală, și am avansat cu proiectul fermei Straja, unde ne așteptăm să avem 900 de vaci productive până la sfârșitul anului. Fabrica de compost din cadrul fermei Apold va deveni operațională în trimestrul al treilea. Inițiativele noastre strategice, alături de consolidările operaționale, ne vor ajuta să ne adaptăm pieței în continuă evoluție și să valorificăm noile oportunități” , a spus Jan Gijsbertus de Boer, Președinte al Consiliului de Administrație, CEO DN AGRAR Group.

Rezultate financiare detaliate în S1 2024:

  • Veniturile din exploatare au fost de 132 milioane de lei, o creștere de 6% față de S1 2023.
  • Veniturile din producția vândută au crescut până la 83 milioane de lei, un avans de 4% față de S1 2023.
  • Cheltuielile de exploatare au înregistrat o creștere de 8%, până la 109 milioane de lei, influențate de reevaluarea mijloacelor fixe din fermele DN AGRAR și de creșterea cheltuielilor cu personalul având în vedere extinderea activității.
  • Profitul net înregistrat a fost de 15 milioane de lei, la același nivel ca în S1 2023.
  • Activele totale au ajuns la 329 milioane de lei, o creștere de 7% față de finalul anului 2023. Activele imobilizate au fost de 227 milioane de lei, un avans de 7%, ca urmare a înregistrării ca mijloace fixe a tineretului de vaci de lapte intrat în procesul producției de lapte și a achizițiilor de echipamente agricole.
  • Datoriile totale au crescut cu 4%, până la 179 milioane lei, față de finalul anului 2023. Astfel, la 30 iunie 2024, soldul datoriilor pe termen lung este de 101 milioane de lei și cel al datoriilor pe termen scurt este de 78 milioane de lei.
Din cauza scumpirii cafelei, producătorii au început să amestece, din ce în ce mai frecvent, soiurile, cu unele mai ieftine. Prețurile au atins noi recorduri CITEȘTE ȘI Din cauza scumpirii cafelei, producătorii au început să amestece, din ce în ce mai frecvent, soiurile, cu unele mai ieftine. Prețurile au atins noi recorduri

În luna iulie, acționarul majoritar de la DN Agrar și-a redus participația la 68% din acțiuni, conform calculelor Profit.ro, în urma unui plasament privat care certifică valoarea societății cu puțin sub reperul de 50 milioane euro.

La finele lunii iunie 2024, șeptelul de animale deținut de către companie, format din vaci de lapte și tineret bovin, era de aproximativ 14.700 de capete.

Principalul proiect de investiții pentru perioada 2024-2027 este noua fermă Straja, situată în apropierea orașului Alba Iulia, unde a fost demarată construcția pentru o capacitate viitoare de 5.000 de animale. Finanțarea  acestui proiect a fost aprobată de către acționari în luna martie 2024. Până în prezent au fost finalizate fundațiile, o parte din hala principală și laguna de colectare a gunoiului de grajd. Pentru această nouă fermă creștem tineretul bovin în cadrul fermei Prodlact.

Grupul include 11 societăți, dintre care 4 ferme a căror activitate principală o reprezintă creșterea bovinelor de lapte (ferma Prodlact), producția de lapte de vacă (fermele Cut, Lacto Agrar și Apold), precum și producție agricolă vegetală.

În domeniul cerealelor, firmele din grup cultivă în acest moment peste 7.000 de hectare, localizate pe raza județelor Alba, Sibiu și Hunedoara, și obiectivul este să ajungă la o suprafață lucrată de 10.000 de hectare prin achiziția altor ferme cu producție agricolă vegetală și/sau zootehnică. Producțiile obținute din culturile înființate sunt folosite în principal pentru asigurarea bazei furajere pentru fermele proprii.

Compania a fost înființată în 2008 de Jan Gijsbertus de Boer și este listată la Bursa de Valori București, în piața AeRO din februarie 2022. 

viewscnt
Afla mai multe despre
dn agrar
lapte
pret