Cotația grâului este la cel mai ridicat nivel din ultimul an pe fondul îngrijorărilor cu privire la ofertă

Cotația grâului este la cel mai ridicat nivel din ultimul an pe fondul îngrijorărilor cu privire la ofertă
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 mai 2024

Cotațiile futures la grâu la bursa de la Paris au urcat luni la cel mai ridicat nivel din ultimul an, pe fondul intensificării îngrijorărilor cu privire la livrările din zona Mării Negre, după reducerea estimărilor privind recoltele din Rusia și Ucraina ca urmare a vremii secetoase persistente, transmite Reuters.

Contractul cu livrare în luna septembrie, cel mai tranzacționat la bursa Euronext, a urcat în cursul ședinței de luni până la 267,50 euro pe tonă, cel mai ridicat nivel din ultimele 15 luni. Acest contract a crescut cu aproape 18% în cursul lunii mai, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
ANUNȚ Când încep lucrările la Canalul Siret-Bărăgan CITEȘTE ȘI ANUNȚ Când încep lucrările la Canalul Siret-Bărăgan
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Lipsa precipitațiilor și înghețul târziu este așteptat să afecteze culturile din Rusia, cel mai mare exportator mondial de grâu, ceea ce îi face pe unii observatori să își revizuiască estimările cu privire la recolta din acest an. De exemplu, firma de consultanță IKAR și-a revizuit luni estimările privind producția de grâu a Rusiei de la 83,5 până la 81,5 milioane de tone.

În cazul Ucrainei, Uniunea traderilor de cereale (UGA) și-a revizuit și ea estimările privind recolta de cereale și oleagionoase din acest an, ca urmare a diminuării suprafețelor însămânțate și a vremii secetoase din luna mai.

Deteriorarea perspectivelor pentru regiunea Mării Negre a redirecționat atenția și asupra condițiilor mixte din alte zone exportare de grâu, cum este Uniunea Europeană, unde principalul producător Franța este afectat de ploi persistente.

"Umiditatea excesivă persistă pentru o mare parte din Europa Occidentală în timp ce condițiile secetoase persistă în Ucraina și Rusia", subliniază analiștii firmei de consultanță Argus.

Bursa de cereale de la Chicago, unde se stabilesc prețurile de referință la nivel mondial a fost închisă luni cu prilejul Memorial Day, astfel că tranzacțiile s-au reorientat spre Euronext. Cu toate acestea, săptămâna trecută, cotațiile futures la grâu la bursa de la Chicago au atins cel mai ridicat nivel din ultimele 10 luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
grau
pret
ucraina