Fermierii europeni pot forma carteluri pentru a vinde în comun ulei de măsline, carne de vită și culturi agricole, cu respectarea anumitor criterii impuse de Bruxelles.
Comisia Europeană a impus însă și câteva condiții pentru cei care vor să participe la vânzarea în comun. Astfel, cantitatea comercializată în comun de către organizații nu poate depăși 15 % din piața națională pentru carnea de vită, carnea de mânzat și culturile arabile sau 20 % din piața relevantă pentru uleiul de măsline. În plus, organizațiile ar trebui să desfășoare alte activități decât vânzarea în comun, de exemplu depozitarea sau distribuția, iar aceste activități suplimentare trebuie să îmbunătățească în mod semnificativ competitivitatea fermierilor pe piață.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Piețele europene pentru aceste trei produse reprezintă peste 80 de miliarde euro anual.
”Aceste orientări constituie un manual care explică agricultorilor cum să se organizeze pentru a putea vinde în comun ulei de măsline, carne de vită și mânzat și culturi agricole, cu respectarea deplină a normelor UE în materie de concurență. Obiectivul este de a se asigura faptul că agricultorii europeni pot coopera între ei pentru a rămâne competitivi și pentru a beneficia de putere de negociere față de cumpărători”, a spus comisarul UE responsabil cu politica în domeniul concurenței, Margrethe Vestager.