Premierul Nicolae Ciucă a declarat că împreună cu ministrul Agriculturii, Petre Daea, și-a luat angajamentul ca, în circa doi ani, să aplice măsuri astfel încât deficitul balanței comerciale a României la alimente să ajungă la zero.
De ce este important: În ultima perioadă, singurii ani în care România a încheiat pe excedent în comerțul cu produse agroalimentare au fost 2013 și 2014, cu un plus de 300 de milioane de euro, respectiv 500 de milioane de euro. România a încheiat anul 2020 cu un deficit de aproape două miliarde de euro în comerțul cu produse agroalimentare, în condițiile în care importurile au urcat până la 8,9 miliarde de euro, iar exporturile s-au diminuat până la 6,9 miliarde de euro, conform datelor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Acum, premierul, care la finele lunii mai ar urma să predea șefia Guvernului liderului PSD, și ministrul Agriculturii promit să aducă la zero deficitul balanței comerciale pentru produsele agroalimentare.
”Am discutat cu domnul minstru și ne-am angajat amândoi că vom stabili măsurile prin care într-o perioadă, realist vorbind, nu mai mică de 2 ani de zile, prin măsurile pe care le luăm, putem să facem ca deficitul de balanță comercială pe produse alimentare în România să o aducem la nivel zero și, de ce nu, de aci înainte să putem să creștem și România să poată să se profileze ca un important exportator nu numai de produse agricole, de materie primă, ci și de produse alimentare”, a declarat prim-ministrul Nicoale Ciucă.