Guvernul va derula o schemă de minimis pentru subvenționarea investiilor realizate de firmele din stațiunile balneare și balneoclimatice în infrastructura turistică, balneară, culturală, sportivă și de agrement, precum și pentru acoperirea cheltuielilor aferente formării profesionale a personalului angajat în domeniul HORECA. Măsura de sprijin se acordă sub forma unei alocări financiare nerambursabile, reprezentând maximum 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, exclusiv TVA, iar bugetul schemei pentru 2023 este de 15 milioane lei.
Schema de minimis nu are nevoie de notificarea Comisiei Europene și se va aplica de la data adoptării, prin ordin de ministru, exclusiv în stațiunile balneare atestate.
Valoarea totală a ajutoarelor care pot fi acordate în cadrul schemei de minimis în anul 2023 este de 15 milioane lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, în limita creditelor bugetare și de angajament aprobate anual prin legea bugetului de stat.
Sumele estimate pentru perioada 2024 - 2026 sunt următoarele:
- Anul 2024 – 15.750.000 lei;
- Anul 2025 – 16.538.000 lei;
- Anul 2026 – 17.634.000 lei.
Contractele vor fi încheiate până la 31 decembrie 2023, în limita creditelor de angajament aprobate cu această destinație în bugetul pe anul 2023 al Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, iar plățile vor fi efectuate până la 31 decembrie 2026.
Măsura de sprijin se va acorda sub forma unei alocări financiare nerambursabile, reprezentând maximum 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, exclusiv TVA, aferente proiectului. Ajutorul primit poate fi cumulat cu alte ajutoare de minimis acordate.
Tipuri activități eligibile pentru acordarea ajutorului sunt:
a) extinderea și reabilitarea de structuri de primire turistică cu funcțiuni de cazare turistică, alimentație publică și tratament balnear, inclusiv a retelelor de captare și transport a factorilor naturali de cură pe care respectivele societăți comerciale le dețin;
b) construcția, extinderea și reabilitarea obiectivelor culturale (amfiteatre în aer liber, trasee educative), sportive (terenuri de sport) și de agrement (piscine cu factori naturali de cură, tobogan acvatic, sanie de vară, tir cu arcul, sală bowling, parc aventură copii și adulți, centre echitație, centre închiriere biciclete, trotinete, patinoar, teren minigolf, pistă carting, tubing de vară/iarnă, parcuri tematice) din stațiunile balneare;
c) achiziția de echipamente, mobilier și aparatură medicală specifice tratamentelor balneare;
d) formarea profesională a personalului angajat în domeniul HORECA.
Un beneficiar poate aplica pentru una sau mai multe activități eligibile.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Amenzi pentru firmele și cetățenii care nu supraveghează permanent și nu avertizează cu privire la riscul de înec la lucrările de pe râuri sau lacuriCheltuieli eligibile pentru tipurile de activități de la lit. a) și b):
A. Cheltuieli pentru amenajarea terenului:
A.1. Cheltuieli de sistematizare si amenajare teritoriala a terenurilor includ cheltuielile efectuate la începutul lucrărilor pentru pregătirea amplasamentului şi care constau în demolări, demontări, dezafectări, defrișări, evacuări materiale rezultate, devieri reţele de utilități din amplasament, sistematizări pe verticală, drenaje, epuismente (exclusiv cele aferente realizării lucrărilor pentru investiţia de bază), devieri de cursuri de apă.
A.2. Cheltuieli de mediu includ cheltuielile efectuate pentru lucrări şi acţiuni de protecţia mediului, inclusiv pentru refacerea cadrului natural după terminarea lucrărilor, precum plantare de copaci, reamenajare spaţii verzi.
B. Cheltuieli cu racordarea la utilităţi - asigurarea utilităţilor necesare obiectivului.
C. Cheltuieli pentru investiţia de bază:
C1. Construcţii şi instalaţii - cuprind cheltuieli aferente realizării construcţiilor - constructii/ extindere/reabilitare a structurilor de primire turistică cu funcțiuni de cazare turistică, alimentație publică și tratament balnear, inclusiv a retelelor de captare și transport a factorilor naturali de cură, precum și construcția, extinderea și reabilitarea obiectivelor culturale și de agrement respectiv cheltuielile aferente execuţiei tuturor obiectelor cuprinse în obiectivul de investiţie: clădiri, instalaţii aferente construcţiilor, precum instalaţii electrice, sanitare, instalaţii interioare de alimentare cu gaze naturale, instalaţii de încălzire, ventilare, climatizare, P.S.I., telecomunicaţii şi alte tipuri de instalaţii impuse de destinaţia obiectivului.
C.2. Dotări, utilaje, echipamente tehnologice, inclusiv IT&C, tehnologii software şi funcţionale cu și fără montaj necesare funcţionării obiectivului investițional (se decontează doar dacă proiectul include și construcții, extindere și reabilitare de clădiri), în conformitate cu activitățile eligibile la finanțare:
- Cheltuieli cu achiziționarea de echipamente tehnologice, utilaje, mobilier, echipamente informatice, de natura mijloacelor fixe, conform Hotărârea Guvernului nr. 2139/ 2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea și duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, cu modificările şi completările ulterioare și care se încadrează în limita valorică aferentă mijloacelor fixe, stabilită prin reglementările legale în vigoare la data depunerii cererii de finanțare.
- Cheltuieli cu achiziţionarea de instalaţii/ echipamente specifice în scopul obţinerii unei economii de energie, precum şi sisteme care utilizează surse regenerabile/ alternative de energie pentru eficientizarea activităţilor pentru care a solicitat finanţare.
Sunt eligibile cheltuielile din categoria obiectelor de inventar de natura mijloacelor fixe, respectiv au valoarea sub 2500 lei, dar durata de utilizare este mai mare de 1 an. În cazul unei imobilizări corporale care la data intrării în patrimoniu are o valoare fiscală mai mică decât limita stabilită prin hotărâre a Guvernului nr. 2139/ 2004,contribuabilul poate recupera aceste cheltuieli prin deduceri de amortizare, potrivit prevederilor art. 21 din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal cu modificările și completările ulterioare.
CITEȘTE ȘI Personalul ANI primește spor pentru ”risc și suprasolicitare neuropsihică” de până la 25% din salariuMai sunt eligibile cheltuieli pentru echipamente, mobilier și aparatură medicală specifice tratamentelor balneare, în conformitate cu activitățile eligibile la finanțare:
- Cheltuieli cu achiziționarea de echipamente, mobilier și aparatură medicală, de natura mijloacelor fixe, conform Hotărârea Guvernului nr. 2139/ 2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea și duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, cu modificările şi completările ulterioare și care se încadrează în limita valorică aferentă mijloacelor fixe, stabilită prin reglementările legale în vigoare la data depunerii cererii de finanțare;
- Cheltuielile din categoria obiectelor de inventar de natura mijloacelor fixe, respectiv au valoarea sub 2500 lei, dar durata de utilizare este mai mare de 1 an. În cazul unei imobilizări corporale care la data intrării în patrimoniu are o valoare fiscală mai mică decât limita stabilită prin hotărâre a Guvernului nr. 2139/ 2004,contribuabilul poate recupera aceste cheltuieli prin deduceri de amortizare, potrivit prevederilor art. 21 din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal cu modificările și completările ulterioare.
Alte cheltuieli eligibile sunt: programe de calificare/perfecționare/specializare pentru: cameristă hotel, guvernantă de hotel/etaj, recepționer de hotel, șef de recepție hotel, director de hotel, administrator pensiune turistică, ajutor de bucătar, bucătar, bucătar șef, bucătar specialist/vegetarian/dietetician, ospătar (chelner), șef de sală restaurant, barman, director de restaurant, cofetar, patiser. Se poate finanța un singur program de formare profesională pentru un angajat.
Activele achiziţionate, mijloace fixe sau obiecte de inventar, trebuie să fie noi.