Cel puțin șapte țări europene și instituții europene vizate de fișarea Monsanto, anunță Bayer

Cel puțin șapte țări europene și instituții europene vizate de fișarea Monsanto, anunță Bayer
scris 21 mai 2019

Fișiere cu personalități comandate de Monsanto - ca cele deja dezvăluite în Franța - există în alte șase țări europene, dar și cu privire la instituții europene, a anunțat marți grupul Bayer, relatează AFP.

”Noi estimăm, pentru moment, că agenția Fleishman Hillard a întocmit în contul Monsanto liste în Franța, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Spania și Regatul Unit, dar și cu privire la personalități legate de instituții europene”, scrie Bayer.

Urmărește-ne și pe Google News

Cabinetul de avocatură Sidley Austin, mandatat de întreprinderea germană, ”va stabili dacă asemenea liste există și în alte țări”, a adăugat Bayer.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Până în prezent, era cunoscută doar lista din Franța. Însă grupul, după ce a prezentat scuze, a anunțat săptămâna trecută că alte țări europene sunt ”foarte probabil” vizate, scrie News.ro.

Ungaria și Bulgaria trec peste România la miere CITEȘTE ȘI Ungaria și Bulgaria trec peste România la miere

Grupul german în domeniul chimiei - proprietarul Monsanto de anul trecut - a anunțat totodată că a pus capăt, ”până la noi ordine”, colaborării sale în domeniul comunicării cu Fleishman Hillard.

Bayer va continua însă să coopereze cu cabinetul de avocatură în probleme de marketing.

Mai multe publicații - inclusiv Le Monde, France Télévisions, Radio France, Le Parisien și Agence France-Presse (AFP) - au anunțat că au sesizat justiția și/sau CNL, după dezvăluirea, la începutul lui mai, de către France 2 și Le Monde a faptului că sute de personalități - politice, științifice, jurnaliști - au fost fișate în funcție de poziția lor cu privire la pesticide și organisme modificate genetic (OGM) și posibilitatea de a fi influențate.

Listele înregistrează ”în principal jurnaliști, politicieni și alte grupuri de interes”, a confirmat Bayer.

La o zi după aceste dezvăluiri, justiția franceză a deschis o anchetă cu privire la un presupus fișaj ilegal care vizează capătul de acuzare de ”colectare de date personale printr-un mijloc fruadulos, neloial sau ilicit”.

Documentele respective datează din 2016, adică dinaintea cumpărării de către Bayer a gigantului american al pesticidelor și OGM, finalizată anul trecut.

Personalitățile de pe aceste liste urmează să fie contactate începând de la sfârșitul lui mai, mai precizează Bayer.

De la achiziționarea Monsanto - cu 63 de miliarde de euro -, Bayer are de înfruntat multiple proceduri legate de erbicidul cu glifosat al grupului american, vizat în ultimele luni de trei hotărâri judiciare defavorabile în California, dar și de peste 13.000 de plângeri în Statele Unite.

viewscnt
Afla mai multe despre
bayer
monsanto