Carnea de porc autohtonă, mai scumpă și mai puțină. Cu cât se vinde și ce cantități sunt aduse din afară

Carnea de porc autohtonă, mai scumpă și mai puțină. Cu cât se vinde și ce cantități sunt aduse din afară
scris 23 dec 2022

Producătorii de carne de porc din România atrag atenția că se află la limita supraviețuirii, în condițiile în care prețul de vânzare la poarta fermei este sub costul de producție, iar importurile din acest sector depășesc 80% din consumul intern.

Pe de altă parte, fermierii sunt afectați și de vânzările necontrolate din gospodăria țărănească, dar la prețuri aproape duble față de cele ale industriei autohtone de creșterea porcului.

Urmărește-ne și pe Google News
Gigantul francez Total pregătește relocarea spre România a zeci de posturi. Puternicul sindicat CGT, care tocmai a paralizat benzinăriile, se revoltă CITEȘTE ȘI Gigantul francez Total pregătește relocarea spre România a zeci de posturi. Puternicul sindicat CGT, care tocmai a paralizat benzinăriile, se revoltă
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

„Prețurile, probabil, sunt mai mari decât anul trecut, dar să știți că la ora actuală noi, fermierii, suntem la limita supraviețuirii cu prețul la care vindem, de 9,50 lei/kg carne de porc, pentru că ne costă 10,5 - 11 lei ca să producem un kilogram de carne. Pentru noi, cel mai grav lucru a fost creșterea prețurilor la materiile prime, la furaje și cereale. Această creștere ar fi trebuit să fie transferată în prețul final, ori acest lucru nu s-a întâmplat. Prețul furajelor a crescut cu 80%, dar ar trebui să adăugăm și energia, combustibilii și așa mai departe. În realitate, noi suntem în pierdere la prețul acesta de 9,5 lei/kg. Unii supraviețuiesc, iar alții nu", a declarat președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoși, informează Agerpres.

Producâtorii vând în pierdere

Ladoși afirmă că producătorii de carne de porc vând în prezent în pierdere, iar șansele de a majora prețul de vânzare sunt nule, pentru că există ofertă suficientă din țările Uniunii Europene la prețuri comparabile sau chiar mai mici, în paralel cu oferta din gospodăriile țărănești.

„Noi, ca fermieri, putem discuta doar despre prețul cu care vindem porcul la poarta fermei, nu cu cât se vinde în galantar, adică vindem cu 9,5 lei/kg carnea de porc în viu, ceea ce însemna undeva la 11 lei/kg în carcasă. Cealaltă piață, așa cum puteți vedea pe site-uri, vinde cu 15-16-17 lei/kg în viu, adică cu 80% mai mult. Dar este normal, pentru că micul gospodar intră în contact direct de negociere cu cumpărătorul final, iar noi nu putem vinde decât pe căile autorizate, fermierul către abator și de acolo devine responsabilitatea abatorului și a procesatorului, ce adaos comercial își pune.

Din păcate, nici nu putem crește aceste preț, pentru că este o limită. Cum o să putem noi să cerem mai mult pe carnea din fermele noastre, să cerem un preț mai mare decât prețul de import? Nu avem cum, pentru că abatorul, procesatorul o să mă întrebe cât vreau, eu îi spun că vreau 12 lei/kg ca să îmi acopăr costurile, iar el o să îmi răspundă: 'Îmi pare rău, la revedere, eu aduc din Spania, la un preț mai bun'. Noi nu avem puterea de a negocia pe segmentul acesta. Este extrem de complicat și suntem destul de pesimiști în privința viitorului producției autohtone", a explicat Ladoși.

Cele mai mari pericole pentru fermieri

În opinia sa, lipsa controlului sanitar-veterinar în gospodăriile țărănești reprezintă cel mai mare pericol pentru fermieri, alături de pesta porcină africană pentru care autoritățile nu au găsit încă nicio soluție.

„Industria este o jumătate din piață. Cealaltă jumătate este gospodăria țărănească, ceea ce putem găsi pe internet, pe site-urile de vânzări, acolo e piața. Acolo nu există nimic, nu există statistici, totul este acolo fără niciun fel de formă de taxare. Însă, problema care ar trebui să ne îngrijoreze este controlul sanitar-veterinar al cărnii, acela este pericolul. Și pesta porcină africană e un pericol continuu, unul pe care îl avem de 5 ani și jumătate și pentru care nu s-a găsit o soluție din partea autorităților", a afirmat șeful APCPR.

Importuri de peste 80%

În ceea ce privește carnea de porc pe care o găsim în galantare înainte de Crăciun, în condițiile în care se vehiculează importuri de peste 80% pentru acoperirea consumului intern, reprezentantul crescătorilor de porci a susținut că în momentul de față este greu să dețină cineva o informație clară asupra acestui subiect.

„Ceea ce știm și noi este că aproximativ 80% din carnea proaspătă din galantarele comerțului civilizat reprezintă carne adusă din celelalte țări europene care au surplus, țări precum Germania, Spania. Industria românească livrează foarte puțin, doar diferența, iar asta se datorează de fapt pestei porcine africane, pentru că efectivele de porci au fost decimate", a mai spus el.

Acesta consideră că autoritățile ar trebui să facă un singur lucru pentru a ajuta industria autohtonă de creștere a porcului din România, respectiv să stopeze pesta porcină africană, dar până în prezent nu s-a luat nicio măsură.

„Ce trebuie să facă autoritățile pentru a ajuta industria autohtonă de creștere a porcului să-și revină ajuta industria? Un singur lucru: să stopeze pesta porcină africană. Nu mai zice nimeni nimic de multă vreme de acel ordin de a limita creșterea porcului în gospodăria proprie, pentru că e o chestiune politică, electorală și atunci are atingere pentru orice partid. Noi am cerut doar două lucruri extrem de simple și de utile: toți porcii din România să fie individualizați așa cum cum ar trebui și este peste tot în lumea asta, iar transporturile de animale, de porci și de carne, să fie de asemenea monitorizate. Acestea sunt două cerințe mari și late din partea asociațiilor, pentru că doar aceasta este singura modalitate de stopare a răspândirii pestei porcine africane. Din păcate, nu s-a luat nicio măsură în acest sens până în prezent", a punctat președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR).

APCPR este organizația profesională a crescătorilor de porcine din România și reunește în prezent peste 100 de membri care desfășoară activități de creșterea porcinelor, abatorizare și prelucrare carne de porc, prestatori de servicii pentru filiera cărnii de porc din România și unități de învățământ/cercetare de profil.

viewscnt
Afla mai multe despre
carne de porc
import
pret