Temperaturile incandescente au afectat plantațiile de vie din sudul Franței atât de puternic încât este așteptată o scădere a producției, dar canicula ar putea duce la producerea unui vin de o calitate „excepțională”, a explicat viticultorul Jerome Volle pentru Reuters.
Cei mai importanți experți în domeniu vor participa la Maratonul Vinului, programat să fie organizat de PROFIT NEWS TV pe 31 august, cu sprijinul Un Vin pe Zi
La fel ca alte țări din Europa, Franța a fost afectată în ultimele zile de temperaturi neobișnuit de ridicate pentru această perioadă a anului, în unele locuri ele ajungând până la 42 de grade Celsius. Unul dintre acestea este Valea Ronului, recunoscută pentru vinurile sale de marcă, scrie Hotnews.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Anul acesta suntem pe o producție târzie care va crește calitatea strugurilor, și prin urmare a costului vinului, întrucât netezimea și aromele care vor apărea vor face un vin vintage excepțional pentru 2023”, a declarat Volle din via sa aflată în localitatea Valvigneres din regiunea Ardeche.
Scăderea producției de struguri a fost estimată la 10-20% în această regiune, însă Volle, care reprezintă viticultorii din Ardeche, afirmă că ea va fi compensată de calitatea superioară a vinului.
„Valul de căldură nu este rău dacă nu durează foarte mult, însă el arde strugurii puțin așa că pierdem o mică parte din producție ca viticultori”, mai spune el.
Cu toate acestea, Volle afirmă că, deși folosește mașinării pentru recoltarea mecanizată a strugurilor, este nevoit să înceapă culegerea lor la 3 dimineața din cauza căldurii.
Autoritățile franceze le-au recomandat viticultorilor să înceapă și să își încheie munca dimineața pentru a evita căldurile extreme.
Culegerea strugurilor pe timp de noapte este o altă variantă întrucât boabele sunt mai reci în această perioadă a zilei, ceea ce le păstrează aroma.