Prețurile orezului au crescut la cel mai ridicat nivel din aproape 12 ani, după ce interzicerea exportului de orez din India și condițiile meteorologice nefavorabile au afectat producția și aprovizionarea cu alimentul de bază din Asia, potrivit agenției pentru alimente a ONU, citată de CNBC.
Cei mai importanți experți în domeniu vor participa la Maratonul Vinului, programat să fie organizat de PROFIT NEWS TV pe 31 august, cu sprijinul Un Vin pe Zi
”Prețurile globale ale orezului sunt deosebit de îngrijorătoare. Ceea ce pare să fie clar este că volatilitatea prețurilor alimentelor va continua în lunile următoare”, a declarat Qingfeng Zhang, director senior de la Banca Asiatică de Dezvoltare, pentru CNBC.
”În afară de India, inflația alimentară a fost relativ modestă în Asia până acum în acest an. Dar o confluență de factori stârnește temeri că lipsa de provizii de orez ar putea marca o revenire la o creștere amplă a prețurilor altor mărfuri alimentare în Asia, scrie News.ro
Printre acestea se află climatul extrem din cauza încălzirii globale, împreună cu debutul El Niño pentru prima dată în șapte ani, retragerea Rusiei din inițiativa pentru cereale de la Marea Neagră și politici alimentare protecționiste sub formă de restricții comerciale.
El Niño este un fenomen meteorologic declanșat de încălzirea temperaturii apei în Oceanul Pacific ecuatorial de est și central, care aduce condiții meteorologice sălbatice, care au făcut ravagii la nivel global.
În apogeul crizei prețurilor alimentelor din 2010-2012, Banca Asiatică pentru Dezvoltare a estimat că o creștere cu 30% a prețurilor internaționale la alimente în 2011 s-a tradus într-o creștere de 10% a prețurilor alimentelor pentru Asia în curs de dezvoltare și a redus cu 0,6 puncte procentuale creșterea produsului intern brut pentru unele țări importatoare de alimente din regiune.
Subliniind modul în care prețurile mai mari ale alimentelor erodează puterea de cumpărare, ADB a sugerat la acel moment că o creștere de 10% a prețurilor alimentelor interne în Asia în curs de dezvoltare ar împinge 64,4 milioane de oameni în sărăcie, pe baza pragului de sărăcie de 1,25 dolari pe zi. Ar fi însemnat creșterea ratei sărăciei de la 27% la 29% în acea perioadă.
Stocuri de orez
Cu siguranță, majoritatea țărilor asiatice vor putea face față unui șoc de aprovizionare cu orez.
”Prețurile au crescut cu siguranță, iar acest lucru contribuie la alarmare și, de asemenea, poveștile anecdotice despre oameni care sunt în panică”, a declarat Erica Tay, economist la Maybank, care acoperă Thailanda și China.
”Dar, dacă te uiți la cifrele generale ale ofertei și cererii, țările asiatice sunt într-o poziție foarte bună să învingă acest șoc de preț și de ofertă pe piața orezului.”
CITEȘTE ȘI Elon Musk vrea să elimine textul din linkurile știrilor care apar pe platforma X, păstrând doar imaginea principalăEa a subliniat faptul că câteva țări din regiune, precum Thailanda, Vietnam, Myanmar și Cambodgia, sunt exportatori neți.
China, cea mai mare piață de orez din lume, importă doar 1% din necesarul său de orez din Vietnam și Myanmar, așa că este ”foarte puțin afectată” de orice lipsă de aprovizionare din India, a adăugat Tay.
Mai mult, această creștere a prețurilor orezului are loc pe fondul prețurilor mai mici la alimente.
Prețurile alimentelor în general, conform indicelui FAO al prețurilor alimentelor al Națiunilor Unite, au scăzut cu aproximativ 23% față de vârful din martie trecut, potrivit lui Tay.
Livrările de orez din China au fost amenințate după ce nivelurile de alertă de inundații au fost ridicate pentru trei provincii, care reprezintă de obicei aproape un sfert din producția de orez a țării.
Cu toate acestea, Tay s-a referit la stocul de orez al țării, care reprezintă cel puțin opt luni din necesarul anual.
”Aceasta este una dintre moștenirile Covid. Națiunile își dau seama că, fie că este vorba de șocuri comerciale sau de șocuri de aprovizionare în agricultură, trebuie să fie pregătite să învingă aceste perturbări. De fapt, au învățat din ultimii trei ani să strângă rezerve formidabile”, a spus Tay.
CITEȘTE ȘI India impune taxe de 40% la exporturile de ceapăChina și-a dublat, de asemenea, securitatea alimentară. Președintele Xi Jinping consideră că importarea alimentelor este o sursă de risc pentru securitatea națională.
”Dar cred c,ă mai departe, suntem în căutarea modelelor meteorologice El Niño. Și atunci când se va întâmpla asta, așa cum sa prezis în a doua jumătate a acestui an, ar putea exista unele întreruperi mai răspândite ale aprovizionării agricole”, a spus Tay.
Principala preocupare, a spus Tay, este că nu numai că proviziile de orez sunt afectate, dar și producția generală agricolă poate fi afectată negativ.
”Acest lucru ar putea duce la un risc mai mare pentru inflația prețurilor de consum”, a adăugat ea.
Cei mai vulnerabili oameni
Într-o notă din 3 august, Morgan Stanley a spus că stocurile globale de alimente ridicate, în special în Asia, ajută la izolarea volatilității producției și la minimizarea impactului economic din punctul de vedere al consumatorului. În consecință, banca de investiții din SUA se așteaptă ca volatilitatea în jurul El Niño să se manifeste mai întâi prin inflație și apoi prin balanțe comerciale nete.