Prețul la carne în Uniunea Europeană era cu 3,3% mai mare în luna februarie 2024 decât în luna februarie 2023, însă în rândul țărilor membre cele mai mari creșteri de prețuri au fost înregistrate în Bulgaria (8,2%) și România (7,7%), conform datelor publicate de Eurostat.
Conform acestor date, prețul cărnii a crescut în majoritatea țărilor membre UE, cu excepția a trei țări unde au scăzut: Cehia (unde prețurile au fost mai mici cu 5,1%), Finlanda (minus 2,2%) și Danemarca (minus 0,6%), scrie Agerpres.
Pe categorii, carnea de porc a înregistrat cea mai mare creștere de prețuri la nivelul UE (5,7%), urmată de carnea de oaie sau capră (4,5%) și carnea de vită sau vițel (3%). În schimb, prețurile la carnea de pasăre au scăzut cu 1,6%, la nivelul UE, în luna februarie 2024 comparativ cu luna februarie 2023.
Eurostat a anunțat anterior că rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut în luna februarie până la 2,8%, de la un nivel de 3,1% în ianuarie, însă România este, pentru a doua lună consecutiv, țara cu cea mai ridicată inflație din blocul comunitar.
Separat, datele Institutului Național de Statistică (INS) arată că rata anuală a inflației a coborât în luna februarie 2024 la 7,23%, de la 7,41% în ianuarie, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,48%, cele nealimentare cu 7,82%, iar serviciile cu 11%.