"Prima casă" este un program care ne împinge spre consumerism, haideți să gândim un program care se numește "Primul robot", prin care care IMM-urile să achiziționeze primul robot, a propus Ionuț Țața, fondator, Iceberg/Cluster pentru Inovare și Tehnologie - Digital Innovation Hub, în cadrul videoconferinței "IMM-urile, oxigen pentru România", organizată de Agenția de presă News.ro.
"Prima casă este un program foarte cunoscut în România, dar el ne împinge și ne încurajează spre consumerism. Haideți să gândim un program care se numește 'Primul robot', un program în care în loc să finanțăm pentru un tânăr achiziția primei case, dar nu în loc, ci în timp ce facem și asta, să finanțăm un IMM pentru achiziția primului robot. Un robot de la care să nu avem așteptări majore despre transformarea acelei firme, despre crearea de noi locuri de muncă, ceea ce e contraintuitiv, și să avem așteptarea ca acea firmă să înțeleagă cum funcționează robotul, unde poate fi el folosit, să îl strice în trei ani de zile, din punctul meu de vedere, pentru că am verificat asta în zona companiilor de manufacturing din zona Transilvaniei, unde angajații au început să se joace cu roboții cumva, făcând mici glumițe atunci când poate nu sunt supravegheați, pentru că e o relație naturală aceea de a înțelege limitările lui, dacă te completează ș.a.m.d", a spus Țața.
El afirmă că poate fi vorba de un robot industrial sau un robot software.
"Din momentul în care pui primul robot undeva în companie, începe încet-încet un val de învățare despre partea tehnologică, despre partea funcțională, despre utilitatea acelei tehnologii. Dacă finanțăm 3.000 de roboți, în trei ani de zile, la nivelul IMM-urilor din România, o să creăm un val care va merge mai departe.
În ceea ce privește turismul, domeniu extrem de afectat de pandemie, acesta ar trebui regândit, afirmă el.
CITEȘTE ȘI VIDEO Un duplex de la nivelul superior al unui complex rezidențial nou din Brașov, cu panoramă superbă către Tâmpa și zona istorică"E nevoie ca în turism să regândim lucrurile. Tendințele europene care ne împing spre asumrea unor ținte ambițioase vor creea piețe pentru turismul verde, în care amprenta de CO2 a activităților noastre turistice este cât mai scăzută, dar și către utilizarea unor noi tehnologii digitale. Asta se întâmplă deja, deja comandăm produse din HoReCa online, din aplicații mobile, deja au început să fie instalate sisteme de selfcheck in, ceea ce acum doi ani era de neinchipuit în sectorul turismului din România. Și atunci am propus un program pentru susținerea programului verde și digital", a spus Țața.