VIDEO Noi proteste violente la Paris față de scumpirea carburanților; polițiștii au folosit gaze lacrimogene împotriva "vestelor galbene"

VIDEO Noi proteste violente la Paris față de scumpirea carburanților; polițiștii au folosit gaze lacrimogene împotriva "vestelor galbene"
scris 24 nov 2018

Poliția din Paris a folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe manifestanții care demonstrează pentru a doua săptămână consecutiv față de creșterea prețurilor la carburanți, informează BBC.

Ciocniri violente au loc între "vestele galbene" și polițiști pe Bulevardul Champs Elysees, după ce manifestanții au rupt un cordon de securitate, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Aproximativ 13.000 de persoane s-au adunat luni dimineața în 358 de locuri din Franța, după ce sâmbătă au fost 290.000, în peste 2.000 de locuri, pentru a protesta față de politica economică a Guvernului condus de Edouard Philippe.

Ținta protestelor este noua majorare a accizei pe benzină și motorină anunțată de Guvern pentru 1 ianuarie 2019, de natură să scumpească din nou carburanții. Majorarea, prevăzută de legea bugetului de stat pe 2019, va fi de 6,5 eurocenți/litru la motorină și de 2,9 eurocenți/litru la benzină. Doar în ultimii 8 ani (până în 2018, fără a lua în calcul majorarea de anul viitor), taxa pe carburanți cu tot cu TVA a crescut cu 14% în cazul benzinei, de la 0,726 la 0,828 euro/litru. Pentru motorină, majorarea a fost mult mai mare, respectiv cu nu mai puțin de 42%, de la 0,514 la 0,730 euro/litru.

Finanțele vând de luni noi titluri de stat pentru populație, dar introduc și o ... tombolă cu bonusuri CITEȘTE ȘI Finanțele vând de luni noi titluri de stat pentru populație, dar introduc și o ... tombolă cu bonusuri

În perioada respectivă, prețul mediu al benzinei a urcat cu 21,5%, iar cel al motorinei – cu 42,4%. În acest moment, peste 60% din prețul final la pompă al carburanților fosili din Franța este reprezentat de diverse taxe și impozite încasate de stat. De altfel, taxa pe carburanți a ajuns să fie a patra sursă de venituri la bugetul de stat al Franței ca importanță, cu încasări de circa 13,3 miliarde euro prevăzute pentru 2018. Iar potrivit legislației franceze în vigoare, taxa va continua să crească în fiecare an, până cel puțin în 2022. Guvernul de la Paris a transmis în mai multe rânduri că nu intenționează să renunțe la majorarea de anul viitor a taxei, în pofida numeroaselor apeluri în acest sens din partea opoziției și chiar a autorităților locale și regionale.

Această mișcare polimorfă și fără un lider identificat, botezată Vestele Galbene, a fost inițiată de membri ai societății civile, care au îndemnat pe rețele de socializare la acțiuni contra creșterii prețului carburanților.

Motivele nemulțumirii s-au extins, apoi, la o denunțare mai globală a politicii Guvernului în domeniul taxării și scăderii puterii de cumpărare.

Apeluri la manifestații ”pe jos, pe cal sau cu mașina”, în vederea ”blocării” Parisului, pe 24 noiembrie, au fost amplu preluate și răspândite pe Facebook.

 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
proteste
franta