Changpeng „CZ” Zhao, fondatorul și fostul CEO al Binance, a devenit cel mai bogat om încarcerat vreodată în Statele Unite după ce s-a prezentat la o închisoare din California mai devreme în cursul acestei săptămâni pentru a executa o sentință de 4 luni de detenție, arată Bloomberg.
Averea personală a lui Zhao a cunoscut un nou salt săptămâna aceasta după ce tokenul BNB, o criptomonedă asociată Binance, a atins un preț record în prima săptămână a celor 4 luni pe care antreprenorul crypto le va petrece în spatele gratiilor, scrie Hotnews.ro.
Zhao s-a prezentat marți la o închisoare din SUA după ce a fost condamnat la închisoare din cauza neregulilor majore descoperite de autoritățile americane la Binance.
În luna noiembrie a anului trecut procurorii federali au acuzat Binance, cea mai mare platformă de tranzacționare a criptomonedelor din lume, că nu a raportat peste 100.000 de tranzacții suspecte efectuate pe platforma sa de tranzacționare inclusiv de grupări desemnate drept organizații teroriste de guvernul SUA, precum Hamas, Al Qaeda și Statul Islamic.
„Binance a devenit cea mai mare platformă de tranzacționare a criptomonedelor în parte datorită infracțiunilor pe care le-a comis. Acum va plăti una dintre cele mai mari amenzi corporative din istoria Statelor Unite”, a declarat la momentul respectiv procurorul general al SUA, Merrick Garland. Binance a fost amendată cu 4,3 miliarde de dolari.
Criptomoneda companiei lui Zhao valorează mai mult decât General Motors
În ceea ce privește averea lui Zhao, aceasta a crescut acum la 38,5 miliarde de dolari după noile evoluții ale prețului BNB. Prețul tokenului a ajuns la un maxim de 717 dolari, capitalizarea sa totală de piață crescând la peste 100 de miliarde de dolari, peste cea a unor companii americane cunoscute precum Dell, Airbnb, PayPal sau General Motors.
Potrivit estimărilor agenției Bloomberg, Zhao este a 40-a cea mai bogată persoană din lume.
Zhao, mai cunoscut sub porecla „CZ”, a fost condamnat de un judecător din Seattle la 4 luni de închisoare pentru rolul său în ilegalitățile comise de Binance. Sentința a fost semnificativ mai mică decât cea de 3 ani cerută de procurorii americani, care au acuzat gravitatea faptelor și amploarea ilegalităților comise de Binance.
Antreprenorul crypto pledase vinovat la acuzațiile procurorilor și s-a aflat în libertate până la aflarea sentinței, după ce a plătit o cauțiune de 175 de milioane de dolari. El și-a dat demisia din funcția de CEO al Binance imediat după anunțarea acuzațiilor ca parte a unui acord cu procurorii.