Schimbarea climei în Marea Britanie aduce mai multe ploi și fenomene meteo extreme, ceea ce îngreunează sarcina economiștilor care încearcă să facă previziuni cu privire la vânzările cu amănuntul și evoluția PIB-ului, transmite Bloomberg.
Primăvara acestui an fost cea mai ploioasă înregistrată de Marea Britanie după 1986. Un studiu recent a ajuns la concluzia că creșterea globală a temperaturile a făcut ploile torențiale din iarna care a trecut cu 20% mai grave, afectând culturile agricole, întrerupând aprovizionarea cu electricitate și inundând aproximativ 7.000 de locuințe și firme, scrie Agerpres.
În acest context, ploaia a devenit un element central al celor mai recente date economice publicate de autoritățile britanice. Ploile torențiale au jucat un rol în recesiunea de anul trecut, când una dintre cele mai ploioase luni octombrie din istorie a afectat lucrările de construcții, vânzările cu amănuntul, afacerile pub-urilor și turismul.
În special datele referitoare la vânzările cu amănuntul suferă de pe urma unor fluctuații semnificative, în condițiile în care cumpărătorii trec de la cheltuieli la restrângere în lunile ploioase când oamenii sunt mai reticenți în a ieși la cumpărături, spune Edward Allenby, economist la Oxford Economics.
"Vremea neobișnuit de caldă dar umedă din lunile februarie și aprilie ale anului în curs au contribuit la volatilitatea cifrelor privind vânzările cu amănuntul. Este posibil ca explicația să aibă legătură, mai mult decât de obicei, cu vremea", spune Tera Allas, director pentru cercetare la McKinsey.
Acest subiect va deveni unul central în data de 12 iunie, când Oficiul de Statistică din Marea Britanie va da publicității datele privind Produsul Intern Brut în luna aprilie și, din nou, în data de 21 iunie când vor fi publicate datele statistice privind vânzările cu amănuntul. Analiștii se așteaptă la o încetinire semnificativă a economiei britanice, până aproape de stagnare, în luna aprilie, după un avans de 0,4% în martie, precum și la o creștere de 0,6% în primul trimestru. Banca Angliei se așteaptă la o încetinire a ritmului de creștere până la 0,2% în a doilea trimestru.
La rândul său, British Retail Consortium mizează pe o creștere de 0,7% a vânzărilor din magazine în luna mai, mai mult decât dublu față de media din ultimele luni, grație vânzărilor solide alimente și "îmbunătățirii ușoare a vremii", a declarat directorul general Helen Dickinson.
Oamenii de știință avertizează de mult timp cu privire la corelația dintre schimbările climatice și fenomenele meteo extreme. Încălzirea atmosferei înseamnă mai multă umezeală în aer, ceea ce permite furtunilor să adune mai multă apă decât de obicei.
Studiile arată că asta este posibil să se repercuteze asupra economiei. Un studiu din 2022 realizat de Institutul de cercetări asupra impactului climatic de la Potsdam arată că majorarea numărului de zile ploioase și a ploilor torențiale încetinește creșterea economică, pe baza analizei datelor referitoare la 77 de țări între 1979 și 2019. Efectul este unul deosebit de pronunțat în țările bogate, precum și în sectoarele manufacturier și serviciilor.
Efectele vremii nefavorabile se repercutează asupra economiei în mai multe modalități. Ea are un impact direct asupra construcțiilor, care se bazează pe o vreme relativ uscată și zile liniștite pentru a putea termina proiectele. De asemenea, tinde să îi facă pe consumatori să stea în casă, în loc să iasă afară la shopping și cheltuieli. De asemenea, poate perturba livrarea bunurilor prin inundarea străzilor și încetinirea traficului.
CITEȘTE ȘI Rosneft critică creșterea producției de petrol în Orientul Mijlociu și OccidentSpecialiștii în climă avertizează că impactul vremii se va agrava. Pe lângă diminuarea vânzărilor în magazine, ploile torențiale vor afecta culturile agricole și livrările de alimente.
"În Marea Britanie și Europa Occidentală, cel mai probabil iernile vor deveni mai ploioase iar verile vom vedea mai multe episoade de tip ploi torențiale. Asta înseamnă că vom avea mai multe inundații bruște atât în zonele rurale cât și în cele urbane, unde vor provoca mai multe perturbări din cauza unor lucruri precum rețeaua de canalizare și urbanizarea crescută", spune Helen Hooker, cercetător la departamentul de meteorologie al Universității din Reading.