Ministrul ungar al Finanțelor, Mihaly Varga, le-a spus omologilor din UE că țara sa nu poate sprijini, la acest moment, o reformă a modului de taxare a companiilor, ceea ce a împiedicat practic ajungerea la un acord cu privire la acest subiect la nivelul Uniunii Europene, informează Reuters.
Un acord cu privire la subiectul taxării companiilor era așteptat la reuniunea Ecofin de vineri, după ce Polonia a renunțat la opoziția sa anterioară față de ideea unei impozit minim de 15% pentru marile multinaționale, însă pe ultima sută de metri a apărut opoziția Ungariei care a împiedicat ajungerea la un acord, în condițiile în care pentru un acord ar fi fost nevoie de sprijinul tuturor celor 27 de state membre, scrie Agerpres.
"Ungaria nu poate sprijini, la acest moment, adoptarea unei directive privind nivelul minim de impozitare la nivel global", le-a spus Mihaly Varga miniștrilor europeni ai Finanțelor la sesiunea publică a reuniunii de vineri. "Lucrările pregătitoare nu sunt gata. Cred că trebuie să continuăm eforturile pentru a găsi o soluție", a adăugat Mihaly Varga.
Ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, care a făcut din ajungerea la un acord cu privire la un impozit minim pentru multinaționale un obiectiv cheie al președinției franceze a UE, nu și-a ascuns dezamăgirea față de veto-ul Ungariei dar i-a îndemnat pe omologii săi europeni să continue eforturile pentru un acord la o dată ulterioară.
Franța vrea ca Uniunea Europeană să fie prima entitate juridică ce va transpune în legislație un proiect istoric aprobat anul trecut de 140 de țări, printre care și Polonia, sub egida OECD, după cinci ani de dezbateri.
Intrarea în vigoare, în Europa, a acestui impozit minim pentru multinaționale este prevăzută pentru data de 31 decembrie 2023. Dacă inițial era programat să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023, data a trebuit să fie amânată pentru 2024, ca răspuns la solicitările anumitor țări care au cerut mai mult timp.