Masca redevine obligatorie pentru persoanele bolnave și de data aceasta vorbim despre cele infectate cu variola maimuței. În România sunt deja cazuri, iar Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat o serie de reguli.
VEZI AICI ȘI Ministerul Sănătății transmite informații despre variola maimuței. Ce este această boală, cum se răspândește, care sunt simptomele
Pot ieși din casă cu mască de protecție pe față și haine care să le acopere leziunile și le sunt interzise raporturile sexuale, potrivit România TV.
Mai concret, în cazul unei forme ușoare a bolii, persoana infectată se izolează acasă, sub supravegherea medicului de familie, până la căderea ultimei cruste și înlocuirea acesteia cu un strat nou de piele sănătoasă.
Pentru formele medii sau severe ale bolii, izolarea se face în spital, într-o primă fază, până la ameliorarea simptomelor, dar se continuă acasă, sub supravegherea medicului de familie, monitorizat zilnic de către acesta.
Contacții apropiați identificați vor fi monitorizați timp de 21 de zile după ultima expunere, pentru febră și celelalte simptome caracteristice bolii. Contacții la care apar simptome pe durata perioadei de supraveghere epidemiologică vor fi izolați în spitalele de boli infecțioase și li se vor preleva probe biologice pentru stabilirea diagnosticului.
Pe lânga variola maimuței, revine în forta și COVID-ul. Ministrul Sănătății din Germania spune ca anticipatul val de vară a devenit, din păcate, o realitate. Rata de incidență la șapte zile a crescut brusc în ultima săptămână, iar vârstnicilor și celor cu afecțiuni preexistente ar trebui să li se administreze ″urgent″ o altă doză de vaccin.