Guvernul a decis interzicerea emiterii avizelor de însoțire, în sistemul informatic integrat de monitorizare a trasabilității materialelor lemnoase (SUMAL), de la locul recoltării, respectiv din pădure, pentru intervalul orar 20:00-07:00 în perioada octombrie-martie și pentru intervalul orar 22:00-06:00 în perioada aprilie-septembrie.
Prin interzicerea pe timp de noapte a emiterii avizelor de însoțire în SUMAL 2.0, de la locul recoltării, este redus astfel riscul de a avea exploatări ilegale din păduri, susțin reprezentanții Guvernului.
Datele din SUMAL arată că, în 2021, au fost emise aproximativ 50.000 de avize de transport de la locul recoltării, în intervalul orar vizat de noua restricție.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Companiile de stat Romgaz și Nuclearelectrica, vitale pentru alimentarea cu energie electrică și gaze naturale a României - iertate de obligația de a da 90% din profit ca dividendeO altă măsură adoptată de Guvern prevede extinderea accesului la aplicația SUMAL2.0 Control pentru personalul silvic din cadrul autorității publice centrale care răspunde de silvicultură și din cadrul structurilor teritoriale de specialitate ale acesteia, cât și pentru organele de cercetare penală ale poliției judiciare specializate pe domeniul silvic.
Prin PNRR, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor beneficiază de un buget de 46 milioane de euro pentru dezvoltarea SUMAL 2.0 în următorii ani.
Cu aceste fonduri ar trebui realizate: un sistem național de monitorizare video, un sistem de implementare a imaginilor satelitare, precum și un sistem de integrare a suprafețelor de vegetație forestieră.
CITEȘTE ȘI Piața de E-commerce dă semnale de revenire. Românii sunt însă mult mai rezervați în achiziții și au renunțat la cumpărăturile de impulsSUMAL 2.0 – sistemul informatic integrat de monitorizare a trasabilității materialelor lemnoase - a fost pus în funcțiune la data de 31 ianuarie 2021, HG 497/2020 fiind actul normativ care reglementează funcționarea acestuia.