Termene.ro: Inteligența artificială, tot mai prezentă în companii. Cum poți afla dacă riști să-ți pierzi jobul în fața roboților

Termene.ro: Inteligența artificială, tot mai prezentă în companii. Cum poți afla dacă riști să-ți pierzi jobul în fața roboților
scris 8 aug 2023

Inteligența artificială aduce o mulțime de avantaje și beneficii, însă pe măsură ce companiile devin tot mai interesate de integrarea acestei tehnologii, apar temeri în rândul angajaților, care văd în AI un competitor pentru locul de muncă, potrivit Termene.ro, platforma de business intelligence din România, care integrează date analizate cu ajutorul inteligenței artificiale despre companii. 

Pentru a veni în ajutorul mediului de business, Termene.ro a lansat o soluție care analizează pe baza unor indicatori bine stabiliți în ce măsură o anumită activitate poate fi înlocuită de către roboți.

TABEL Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei se apropie de 0,2 lei/l în urma scumpirilor din ultimele 2 săptămâni CITEȘTE ȘI TABEL Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei se apropie de 0,2 lei/l în urma scumpirilor din ultimele 2 săptămâni
Urmărește-ne și pe Google News

Atât angajații, cât și antreprenorii pot afla astfel  impactul inteligenței artificiale asupra locurilor de muncă. 

„Companiile din România au înțeles că tehnologia este cheia pentru dezvoltare, iar integrarea inteligenței artificiale devine un avantaj competitiv, în special într-un mediu de business dinamic și marcat de provocări. Am primit peste 5000 de solicitări de participare la sesiunile noastre de lucru ”Valurile Inteligenței Artificiale” în care explorăm concret cum integrăm această tehnologie pentru a scădea costurile, a înlocui angajați și a crește exponențial un business. Pe de altă parte, apar tot mai frecvent întrebări în rândul angajaților dacă este sau nu posibil ca AI să-i înlocuiască. Am gândit astfel o soluție concretă care analizează riscul ca un job să fie preluat de roboți, în funcție de domeniu, de activitatea repetitivă, dar și de nevoia de adaptare sau empatie. Astfel, atât angajatorii, cât și angajații pot afla dacă anumite activități pot fi preluate de tehnologie”, a declarat Adrian Dragomir, fondatorul Termene.ro și creatorul podcastului „Valurile Inteligenței Artificiale”.  

Datele globale arată că inteligența artificială poate crește productivitatea, reducând cu până la 60 - 70% din timpul lucrătorilor prin automatizarea muncii lor, potrivit unui raport McKinsey. Acesta mai arată că jumătate din toată munca desfășurată în prezent va fi automatizată prin AI între 2035 și 2075.

De altfel, un raport al McKinsey Global Institute estimează că inteligența artificială generativă va avea o contribuție anuală de până la 4,4 trilioane de dolari la economia globală. Totodată, datele anlizate arată că AI poate determina o creștere economică globală de până la 13-16 trilioane de dolari până în 2030. Procentul companiilor care au adoptat deja inteligența artificială în cel puțin un departament sau un proces de business, la nivel mondial, variază între 50% și 60%, dublu față de nivelul din 2017, conform raportului McKinsey.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
viewscnt
Afla mai multe despre
termene.ro
inteligența artificială