Talibanii le interzic femeilor să lucreze în ONG-uri naționale și internaționale

Talibanii le interzic femeilor să lucreze în ONG-uri naționale și internaționale
scris 25 dec 2022

Talibanii au ordonat organizațiilor nonguvernamentale (ONG) să nu mai lucreze cu femei - pentru că ele nu respectă un cod vestimentar adecvat -, un anunț care intervine după interzicerea accesului femeilor și fetelor la studii superioare din același motiv, relatează AFP.

”S-au depus plângeri grave despre nerespectarea hijabului islamic și a altor reguli referitoare la munca femeilor în organizații naționale și internțaionale”, anunță într-o scrisoare, pe care AFP scrie că a obținut-o, ministerul însărcinat cu aprobarea licențelor ONG-urilor care operează în Afganistan.

Urmărește-ne și pe Google News
Bărbi și turbane sikh în Corpul Pușcașilor Marini CITEȘTE ȘI Bărbi și turbane sikh în Corpul Pușcașilor Marini

”În cazul neglijării directivei (...), licența organizației care a fost emisă de cătrre minister va fi anulată”, se arată în această scrisoare adresată ONG-urilor naționale și internțaionale.

Două ONG-uri internțaionale cu care AFP scrie că a discutat au confirmat că au primit acest comunicat ministerial.

”Ne suspendăm toate activitățile începând de duminică”, declară AFP, sub protecția anonimatului, un oficial de rang înalt al unei organizații internțaionale implicate în acțiunea umanitară, în mai multe regiuni izolate din Afganistan.

Acest anunț intervine la doar patru zile după ce Guvernul taliban a decis să le interzică femeilor afgane să urmeze cursuri în universități publice și private afgane, pe o perioadă nedeterminată.

Ministrul Învățământului Superior Neda Mohammad Nadeem a anunțat, la două zile după acest anunț, că a luat această decizie deoarece ”studentele care se duc la universitate (...) nu respectă instrucțiunile cu privire la hijab”.

”Hijabul este obligatoriu în islam”, a subliniat el, referindu-se la obligarea femilor afgane de a-și acoperi fața și corpul - în întregime.

În opinia sa, fetele care studiază într-o provincie care se află departe de domiciliul lor ”nu călătoreau nici însoțite de către un «mahram», un însoțitor masculin adult”.

Această nouă atingere adusă drepturilor femeilor a constituit un șoc pentru numeroase femei afgane, excluse deja din școlile secundare, și a provocat condamnări internaționale.

Israelul renunță la acuzațiile penale împotriva magnatului Beny Steinmetz. Miliardarul este condamnat în dosarul ”Ferma Băneasa” CITEȘTE ȘI Israelul renunță la acuzațiile penale împotriva magnatului Beny Steinmetz. Miliardarul este condamnat în dosarul ”Ferma Băneasa”

În pofida promisiunii de a fi mai supli, talibanii au revenit la interpretarea ultra-rigoristă a islamului, care le-a marcat primul regim (1996-2001).

De 16 luni de zile, măsuri împotriva libertăților s-au multiplicat mai ales împotriva femeilor - care au fost scoase treptat din viața publică și excluse din colegii și licee.

Talibanii s-au răzgândit în ultimul moment, la 23 martie, și au închis școlile secundare cu doar câteva ore înainte să le redeschidă, așa cum anunțau de mult timp.

Diverși membri ai puterii au declarat că nu există suficiente cadre sau bani, dar și că școlile vor fi redeschise imediat după elaborarea unui program de învățământ islamic.

În afară de privarea de studii, femeile nu au acces în cea mai mare parte a locurilor de muncă din sectorul public și sunt plătite mizarbil pentru a rămâne acasă.

Ele nu au dreptul să călătorească fără să fie însoțite de către o rudă bărbat și sunt obligate să se acopere cu o burqa sau un hijab atunci când ies din locuință.

În noiembrie, talibanii le-au interzis să intre în parcuri, grădini, săli de sport și băi publice.

viewscnt
Afla mai multe despre
talibani
ong
afganistan