Speranța de viață din statele dezvoltate este în scădere, parțial din cauza efectelor epidemiei de opioide în rândul adulților tineri din Statele Unite și a impactului sezonului de gripă asupra vârstnicilor din alte țări, arată două studii citate de Reuters.
Indicatorul speranței de viață măsoară sănătatea și bunăstarea populației, iar declinul durabil al acestuia poate semnala probleme sociale și economice sau ale serviciilor de îngrijire a sănătății, au scris cercetătorii în jurnalul The BMJ.
Primul dintre aceste studii a analizat tendințele în 18 state cu venituri ridicate și a constatat că majoritatea acestora au înregistrat scăderi ale speranței de viață, în 2015. Este prima oară în deceniile recente când atât de multe țări au consemnat scăderi ale speranței de viață, atât în cazul bărbaților cât și al femeilor, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Dintre cele 18 țări analizate, în 12 au avut loc scăderi ale speranței de viață în rândul bărbaților și în 11 în rândul femeilor.
”Aceste scăderi nu au mai avut loc de zeci de ani, iar amploarea acestora este mai mare decât cele anterioare”, a spus Jessica Ho, co-autoare a studiului de la University of Southern California, din Los Angeles.
În afara SUA, declinul speranței de viață a fost provocat de un sezon mai grav de gripă în perioada 2014-2015, mai ales în rândul persoanelor de cel puțin 65 de ani, potrivit studiului. În afară de gripă și pneumonie, principalele cauze de deces din aceste țări au fost asociate cu îmbătrânirea populației și au inclus alte afecțiuni respiratorii, boli cardiovasculare și Alzheimer, precum și boli mentale și ale sistemului nervos.
Majoritatea acestor țări au inversat tendința de declin al speranței de viață în 2015-2016, dar în SUA și Marea Britanie scăderea a continuat, au notat autorii studiului.
În Statele Unite, sursa declinului speranței de viață a fost concentrată la vârstele tinere, în special decesele în rândul persoanelor de 20-30 de ani, provocate de supradozele de medicamente legate de epidemia de opioide care are loc în țară.
Un al doilea studiu sugerează că problemele care provoacă declinul speranței de viață în Statele Unite sunt mai ample decât criza opioidelor și s-ar putea extinde la o gamă mai largă de cauze, care nu au legătură cu consumul de medicamente sau abuzul de substanțe.
”Unul dintre principalele motive este cel al supradozelor de medicamente, în special de epidemia de opioide, dat am face o greșeală dacă ne-am concentra doar pe problema medicamentelor, care este doar vârful icebergului”, a afirmat autorul principal al studiului, dr. Steven H. Woolf, de la Virginia Commonwealth University din Richmond.
Acesta a arătat că a crescut numărul deceselor provocate de alcoolism și sinucideri, calificate de unele părți ca morți ale disperării.
Mai mult decât atât, studiul a constat creșterea numărului de decese la vârste de mijloc, din cauza unor afecțiuni cardiace, pulmonare, ale sistemului digestiv sau ale altor organe. Numărul deceselor a crescut și în cazul gavidelor sau al copiilor mici.
Studiile respective nu au fost experimente controlate menite să dovedească ce facori specifici ar putea influența declinul sănătății sau al speranței de viață în Statele Unite și alte țări. Cu toate acestea, analizate împreună, studiile scot în evidență necesitatea ca țările dezvoltate să investească mai mult în prevenirea bolilor și eliminarea inegalităților sociale și de sănătate care persistă, a spus Domantas Jasilionis, de la Institutul Max Planck pentru Cercetări în Domeniul Demografic din Rostock, Germania.