Fundațiile pentru o Societate Deschisă a lui George Soros vor concedia cel puțin 40% din personal, la o lună după ce miliardarul în vârstă de 92 de ani a anunțat că a predat frâiele fundației fiului său, Alexander Soros, relatează CNN.
Concedierile au fost anunțate într-un comunicat semnat de Alexander Soros și de președintele Fundației Soros, Mark Malloch-Brown. El a spus că fundația va face „modificări semnificative” în modul de operare, conform aktual24.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Consiliul de Administrație își propune să transforme operațiunile din întreaga rețea globală, cu scopul de a genera o organizație mai agilă și mai capabilă să se bazeze pe realizările din trecut și să facă față provocărilor urgente și emergente”, se arată în comunicat.
Un purtător de cuvânt al Fundației pentru o Societate Deschisă a declarat pentru CNN că implementarea noii viziuni a organizației a necesitat „decizii dificile” și că aceasta intenționează să își reducă numărul de angajați cu nu mai puțin de 40% la nivel global.
Open Society Foundations are în prezent aproximativ 800 de angajați în întreaga lume.
CITEȘTE ȘI VIDEO Orașul care se sufocă în fum și are cel mai poluat aer din lumeÎn luna iunie, Soros, investitor, filantrop și susținător al cauzelor liberale, de origine maghiară, a anunțat că l-a numit pe fiul său în vârstă de 37 de ani, Alexander Soros, cunoscut sub numele de Alex, în funcția de președinte al organizației. Într-un interviu publicat în Wall Street Journal în care a anunțat decizia, Alexander Soros a declarat că el și tatăl său „gândesc la fel”, dar că este mai orientat către politică decât el. Alexander Soros a mai spus că intenționează să concentreze fundația mai mult pe politică internă a SUA.
El s-a întâlnit recent cu oficiali ai administrației Biden și cu lideri liberali din alte țări, inclusiv cu președintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, și cu premierul Canadei, Justin Trudeau, potrivit WSJ.
Forbes estimează că averea netă a lui George Soros este de 6,7 miliarde de dolari, dar din 1984 acesta a donat fundației sale mult mai mult de atât – 32 de miliarde de dolari.
CITEȘTE ȘI Planificatorul de stat al Chinei a semnat scrisori de intenție privind cooperarea cu mari corporații europeneOrganizația non-profit a lui Soros este „cel mai mare finanțator privat din lume al grupurilor independente care lucrează pentru justiție, guvernare democratică și drepturile omului”, potrivit site-ului fundației.
După ce George Soros, filantropul, a predat conducerea către fiul său, premierul maghiar Viktor Orban a preluat inițiativa, atacând imediat moștenitorul. Acesta a devenit subiectul unei ample campanii de denigrare, conform relatărilor AFP.
Premierul naționalist l-a transformat pe miliardarul născut într-o familie evreiască din Budapesta în 1930 în inamicul public numărul unu, lansând atacuri cu tentă antisemită și criticând sprijinul financiar acordat de acesta cauzele liberale din întreaga lume, scrie Hotnews.ro.
CITEȘTE ȘI Procurorii DNA vor fi pregătiți de FBIÎn urma vestea plecării sale, Viktor Orban a postat luni pe Twitter un GIF din filmul ”The Godfather” al lui Coppola, „salutând” apariția fiului lui Soros, însoțit de mesajul „Soros 2.0”.
Reprezentantul guvernului, Zoltan Kovacs, a explicat că George Soros, prin „imperiul său de 25 de miliarde de dolari, care cuprinde peste 250 de organizații”, a cheltuit o avere încercând să influențeze evenimentele, inclusiv rezultatele alegerilor.
El a afirmat că aceasta s-a întâmplat fără a avea un mandat democratic și că reprezentanții rețelei Soros nu au fost niciodată aleși, fiind recrutați din rândurile stângii și ale liberalilor.
Astfel, aceștia nu au nicio legitimitate și pot fi considerați aproape ca o mafie, a adăugat Kovacs.
„Propaganda LGBT”
Mașinăria a intrat apoi în funcțiune: presa pro-guvernamentală l-a făcut praf pe „noul șef” al organizației Open Society Foundations (OSF), Alexander Soros, 37 de ani, unul dintre fiii eminenței financiare în vârstă de 92 de ani.
Într-un articol, site-ul Origo se referea la „propaganda sa LGBT”, un argument recurent în această țară central-europeană care vrea să instaureze o „nouă eră iliberală”, limitând progresiv drepturile și propaganda minorităților sexuale și de gen.
CITEȘTE ȘI Isărescu: Pare că suntem în paginile unei cărți de SFÎn sprijin, fotografii care îl arată pe tânărul de treizeci de ani cu un bărbat prezentat drept „partenerul său afro-american”, cu care are o „relație documentată în public”.
Acest organ de presă, preluat imediat de televiziunea publică, a criticat imaginile pentru că sunt „demonstrative” și „uneori provocatoare”. „Ei se îmbrățișează și se țin de mână adesea”, a spus Origo, referindu-se și la un video cu un „pat comun” pe care l-ar fi împărțit la hotel.
Alexander Soros și informațiile false
Alexander Soros, care este de fapt foarte discret în ceea ce privește viața sa privată, fusese deja ținta unor informații false în 2018.
Jurnaliști maghiari au pretins că l-au zărit la gay Pride din Budapesta, distribuind totodată fotografii care erau de fapt ale altei persoane.
Grupurile de reflecție finanțate de Viktor Orban au intrat, de asemenea, în luptă. Tamas Fritz, de la institutul Alapjogokert Kozpont, a retransmis acest limbaj, descriindu-l ca fiind „mai radical” decât tatăl său.
„Acesta este și mai agresiv decât tatăl său”
Același lucru este valabil și pentru un grup de influenceri pro-guvernamentali numit Megafon, care este finanțat în mod opac și cheltuiește milioane de euro pentru a contracara „tsunami-ul” de conținut finanțat de Open Society pe rețelele sociale.
Unul dintre ei, Daniel Deak, a avertizat împotriva acestei „forțe întinerite” care vrea să „spargă tiparul” mass-media.
Într-un interviu radio, Viktor Orban și-a reafirmat vineri determinarea, acuzându-l pe Alexander Soros pentru recentul acord european care prevedea un sistem de solidaritate între statele membre în gestionarea refugiaților.
„Acesta este și mai agresiv decât tatăl său”, a declarat el, învinovățind „familia Soros pentru impunerea unei decizii europenilor care pare a fi o lovitură de stat” și că „a încurajat migranții să intre în Europa” în această vară.
Atacurile împotriva familiei Soros au depășit în trecut mass-media și rețelele sociale, pătrunzând în spațiul public.
Acum șase ani, guvernul lui Orban a amplasat afișe în toată Ungaria care îl înfățișau pe Soros senior făcând o grimasă și trăgând sforile unei marionete cu înfățișarea unui lider al opoziției.
Curând după aceea, organizația lui Soros a fost nevoită să părăsească țara.
Potrivit lui Peter Kreko de la grupul de reflecție Political Capital, care are Open Society printre donatorii săi, era previzibil ca retorica construită împotriva lui George Soros să fie replicată exact împotriva moștenitorului său.
El crede că, fără un țap ispășitor pe care să fie aruncată toată vina pentru problemele societății, întregul construct ar fi fragil și s-ar prăbuși.