Soldații francezi trimiși la baza militară de la Cincu se plâng de condițiile „mizere”. Ce spune Ministerul român al Apărării

Soldații francezi trimiși la baza militară de la Cincu se plâng de condițiile „mizere”. Ce spune Ministerul român al Apărării

Sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simionescu

scris 6 nov 2022

Soldații francezi cantonați în cadrul unei misiuni NATO la baza militară de la Cincu se plâng de condițiile „mizere” de acolo, vorbind pentru site-ul de investigații francez Mediapart despre numărul insuficient de toalete, condițiile insalubre din unele spații, mâncarea puțină și încălzirea deficitară din corturi.

Relatările lor au stârnit un scandal în Franța, unde deputații partidului Franța Rebelă au preluat subiectul pe care îl vor discuta în Adunarea Națională, arată Digi 24.

Urmărește-ne și pe Google News

UPDATE Ambasada Franței a transmis un mesaj susținând că nu sunt plângeri oficiale din partea soldaților francezi.

O universitate propune studenților un curs care îi învață să nu facă nimic CITEȘTE ȘI O universitate propune studenților un curs care îi învață să nu facă nimic

Construcția noilor instalații și infrastructuri NATO în această bază a impus condiții de viață rudimentare militarilor francezi, însă aceste lucrări sunt în curs de finalizare. Dificultățile de la începutul misiunii au fost depășite în prezent, iar condițiile de viață ale soldaților francezi de la baza militară Cincu au evoluat pozitiv, adaugă ambasada.

Soldați francezi desfășurați la baza militară de la Cincu au vorbit cu publicația franceză de investigații Mediapart despre condițiile de acolo, pe care le consideră nedemne, scrie jurnalista Mediapart Justine Brabant.

„Mi-e foame, mi-e frig, mi-e somn”

Ministrul Forțelor Armate franceze a vizitat, alături de omologul său român, Angel Tîlvăr, baza militară din România. Potrivit informațiilor obținute de Mediapart, ar fi fost date ordine soldaților francezi să nu se prezinte la vizită, cu excepția unora care au fost selectați, mai transmite jurnalista pe Twitter.

Ea spune că militarii francezi ar fi nemulțumiți de numărul insuficient de toalete, de construcțiile prefabricate ce au fost trimise murdare din Mali, de gunoiul care nu a fost colectat. „Este o «mizerie», cu șobolani și câini, spun soldații”, notează Justine Brabant, alături de o fotografie pentru a-și susține relatarea.

FOTO ANPC a închis temporar ștrandul Berceni din București CITEȘTE ȘI FOTO ANPC a închis temporar ștrandul Berceni din București

„Mi-e foame, mi-e frig, mi-e somn”, a rezumat, pe 27 octombrie, un soldat din misiunea Aigle într-un mesaj trimis unei rude pe WhatsApp, susține Brabant.

Ce spun Statul Major francez și Ministerul român al Apărării

Ca răspuns la o solicitare de informații trimisă către Statul Major francez, instituția a transmis că este normal să fie condiții „rustice” la începutul unei operațiuni, și a dat asigurări că acestea s-au îmbunătățit și vor continua să se îmbunătățească.

Soldații francezi și rudele lor argumentează că au trecut opt luni de la instalarea trupelor și nu este vorba de o țară care este în război și cu constrângeri logistice puternice, potrivit jurnalistei de investigații.

Statul Major al armatei franceze recunoaște, potrivit Mediapart, că sunt câteva probleme: întreruperi de curent, spunând că este „planificată renovarea sistemului de electricitate”; mesele, care „se îmbunătățesc calitativ și cantitativ”; igiena, precizând că „noi toalete au fost comandate”, conform Digi 24.

Ministerul Apărării Naționale a transmis că „responsabilitățile privind camparea, hrănirea efectivelor și asigurarea serviciilor conexe (...) în locația din Cincu au fost asumate integral de partea franceză”:

ULTIMA ORĂ Polițiștii locali primesc puteri similare cu ale poliției naționale în cazul contravențiilor rutiere. Legea votată de Parlament poate avea un impact major în cazul parcărilor ilegale CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Polițiștii locali primesc puteri similare cu ale poliției naționale în cazul contravențiilor rutiere. Legea votată de Parlament poate avea un impact major în cazul parcărilor ilegale

„Conform procedurilor aliate, responsabilitățile privind camparea, hrănirea efectivelor și asigurarea serviciilor conexe (alimentare cu apă, energie, gestionarea deșeurilor etc) în locația din Cincu, au fost asumate integral de partea franceză.

În calitate de națiune-gazdă, partea română a pus la dispoziție toate elementele solicitate până în prezent de reprezentanții armatei franceze și ai celorlalte contingente aliate și va acționa cu promptitudine și pe viitor pentru a oferi asistență și sprijin, conform solicitărilor, în conformitate cu cadrul legislativ național și cu angajamentele care vor fi asumate prin acordul tehnic ce urmează a fi încheiat între partea română și partea franceză”.

Ca urmare a articolului de investigații, deputații partidului francez LFI (Franța Rebelă) Bastien Lachaud și Aurelien Saintoul au sesizat președintele comisiei de apărare din Adunarea Națională, pentru ca Adunarea să „se ocupe de subiect.

Franța conduce Grupul de Luptă al NATO din România, constituit începând cu luna mai, și își va spori prezența militară în țara noastră, inclusiv cu tancuri de luptă Leclerc.

Alexandru Rafila, întrebat despre o candidatură la funcția de președinte al României: Niciodată nu poți să excluzi o astfel de oportunitate CITEȘTE ȘI Alexandru Rafila, întrebat despre o candidatură la funcția de președinte al României: Niciodată nu poți să excluzi o astfel de oportunitate

La propunerea Franței de a prelua rolul de națiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance al Forței cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat al NATO (VJTF), formează, în prezent, Collective Defence Battle Group (CDBG) pe teritoriul național integrând, rotațional, efective ale Belgiei și Țărilor de Jos. Forțele principale ale CDBG sunt dispuse în Centrul Național de Instruire Întrunită din Cincu, unde execută misiuni și activități de instrucție alături de structuri ale Armatei României.

viewscnt
Afla mai multe despre
militari
franta
cincu