Soarele a atins ''perioada de maximum solar''

Soarele a atins ''perioada de maximum solar''
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 13:31

NASA, agenția spațială a Statelor Unite, a anunțat că Soarele a atins perioada de maximum solar, care ar putea continua pentru încă un an, ceea ce va oferi șansa de a observa aurore boreale și în următoarele luni, potrivit DPA.

Cercetătorii NASA au explicat că perioada actuală de maximum solar, care a început în urmă cu aproximativ doi ani, s-ar putea extinde pe o perioadă mai mare, însă confirmarea finală depinde de analiza suplimentară a datelor colectate până acum. Această etapă de maximum solar durează de obicei între trei și patru ani, au spus oamenii de știință, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Pepco anunță că a tăiat prețurile în România. \ CITEȘTE ȘI FOTO Pepco anunță că a tăiat prețurile în România. "Un preț fără precedent!”
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Activitatea solară se desfășoară conform unui ciclu cu durata de 11 ani, oscilând între perioade de calm și perioade cu activitate intensă. În timpul perioadei de maximum solar, erupții solare intense și ejecții de masă coronală (CME) determină o intensificare a furtunilor geomagnetice, care, adeseori, au ca rezultat priveliștile uimitoare ale "Luminilor Nordului", fenomen cunoscut și sub numele de "aurore boreale".

''Anunțul nu înseamnă că acesta este apogeul activității solare din timpul acestui ciclu solar'', a declarat Elsayed Talaat, directorul operațiunilor de meteorologie spațială din cadrul Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA) din Statele Unite. ''În timp ce Soarele și-a atins perioada de maximum solar, luna în care activitatea solară atinge apogeul pe Soare nu va fi identificată decât abia peste mai multe luni sau ani'', a adăugat el.

În ultimii ani, aurore strălucitoare în roșu și verde au fost vizibile în numeroase regiuni ale lumii, inclusiv în Germania, Statele Unite și Marea Britanie, precum și mult mai la sud de latitudinile acestor țări, în regiunea mediteraneeană.

Acest spectacol natural de lumini se produce atunci când particule încărcate electric provenite în urma ejecțiilor de masă coronală interacționează cu câmpul magnetic al Terrei, provocând furtuni geomagnetice care luminează cerul.

Deși probabilitatea de observare a luminilor multicolore este cea mai mare în timpul apogeului activității solare, oamenii de știință de la NASA spun că aurorele boreale pot fi observate și atunci când intensitatea ciclului solar descrește.

viewscnt
Afla mai multe despre
nasa
soare