Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a costat centrul financiar londonez aproximativ 40.000 de locuri de muncă, un impact mult mai mare decât se estima anterior, a declarat primarul din City of London, Michael Mainelli, pentru Reuters.
Potrivit acestuia, Dublin a profitat cel mai mult de pe urma locurilor de muncă pierdute de City-ul londonez, atrăgând 10.000 de poziții, în timp ce alte orașe precum Milano, Paris și Amsterdam au beneficiat și ele de pe urma migrației locurilor de muncă din sectorul financiar, după ce britanicii au votat pentru ieșirea din UE, în 2016, scrie Agerpres.
„Brexit a fost un dezastru. În 2016 aveam 525.000 de lucrători. Estimarea mea este că am pierdut aproape 40.000”, a spus Mainelli, care este administratorul City-ului londonez, o suprafață de teren de aproximativ o milă pătrată care include Banca Angliei dar și o serie de mari bănci și companii de asigurări internaționale.
Cifra avansată de Mainelli este cu mult mai mare decât cele 7.000 de posturi pe care consultanții de la EY le-au calculat, în 2022, că au plecat din Londra spre alte orașe din Uniunea Europeană.
Cu toate acestea, primarul spune că City of London înregistrează creșteri în alte domenii decât cel financiar, grație unor noi locuri de muncă ce au contracarat efectele Brexitului. Potrivit lui Mainelli, numărul total de lucrători a urcat la 615.000, datorită creșterii unor sectoare precum asigurări și analiza datelor.
Totuși, estimările avansate de Michael Mainelli subliniază amploarea efectelor Brexitului, într-un moment în care Marea Britanie vrea să refacă legăturile cu Europa continentală. „City-ul a votat în proporție de 70% pentru rămânerea în UE. Noi nu am vrut să ieșim”, a spus Mainelli, adăugând că a trebuit să își intensifice eforturile pentru crearea de legături cu Europa, inclusiv prin efectuare a nouă vizite în țările din regiuni pe parcursul acestui an.
Deși unii sperau că Brexitul va da Londrei mai multă libertate pentru a reduce imigrația, a renunța la reglementările europene și a impulsiona economia, în realitate imigrație a crescut, reglementările s-au dovedit greu de eliminat iar economia a încetinit.
După ce a fost mult timp o bijuterie în coroana economiei britanice, sectorul financiar este și el în declin. Per total, producția în sectorul serviciilor financiare din Marea Britanie a scăzut cu 1% de la finele lui 2019 și până în prezent, în contrast cu situația din Franța și Germania, unde a crescut cu 8%, și mai ales cu cea din Irlanda, unde a crescut cu 18%.
Exporturile de servicii financiare ale Marii Britanii au fost devansate de alte tipuri de servicii, precum cele juridice sau de publicitate.