Câciu confirmă: Comisia Europeană reclamă României să reducă plafonul pentru încadrarea la microîntreprinderi la 88.500 euro

Câciu confirmă: Comisia Europeană reclamă României să reducă plafonul pentru încadrarea la microîntreprinderi la 88.500 euro
Marius Oncu
Marius Oncu
scris astăzi, 13:12

Comisia Europeană reclamă României să reducă, ca parte a obiectivelor asumate în cadrul PNRR, plafonul pentru încadrarea la impozitare în regim de microîntreprinderi, de la 500.000 de euro în prezent la 88.500 de euro, cât este plafonul de TVA potrivit directivei pentru TVA, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu într-o conferință de presă la Guvern. Profit.ro a prezentat această informație pe surse în urmă cu aproape o săptămână.

Profit.ro a anunțat astăzi că România riscă să piardă 330 de milioane de euro dacă nu îndeplinește jalonul din PNRR legat de microîntreprinderi.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Guvernul amână majorarea impozitelor pe locuințe până la 1 ianuarie 2026, mișcare anunțată de Profit.ro CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul amână majorarea impozitelor pe locuințe până la 1 ianuarie 2026, mișcare anunțată de Profit.ro
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Ministrul Câciu a solicitat o asumare politică a deciziei privind microîntreprinderile, inclusiv o analiză a impactului pierderii banilor dacă nu este îndeplinit jalonul.

"Avem un jalon care se referă la microîntreprinderi, parte din reforma fiscală, care dintr-o perspectivă a Comisiei a rămas parțial neîndeplinit, în sensul în care dânșii reclamă că plafonul de la microîntreprinderi ar trebui redus de la 500.000 de euro undeva la 88.500 de euro, cât este plafonul de TVA potrivit directivei pentru TVA. Aici deja am anunțat, a anunțat și domnul premier și facem încă o dată acest anunț că este, din punctul nostru de vedere, nevoie de o decizie politico-economică, la care să participe toată clasa politică, inclusiv cei care au trecut în PNRR eliminarea facilităților la microîntreprinderi, dar și mediul economic pentru a face o analiză a impactului economic al acestei decizii versus impactul economic dacă România renunță la banii aferenți acestui jalon", a declarat Câciu.

Tot pe surse, Profit.ro a scris că pentru neîndeplinirea a 6 jaloane PNRR din cele 78 aferente cererii de plată numărul 3, CE a transmis Guvernului că va suspenda circa 40%, adică aproape 1,1 miliarde euro, din fondurile totale de 2,7 miliarde euro. Câciu a transmis că nu poate confirma o sumă, întrucât Comisia nu a transmis încă României un calcul ân acest sens.

Regimul microîntreprinderilor face parte din jalonul 206, care este inclus în cererea de plată numărul 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în valoare de aproape 2,7 miliartde euro, și rămâne încă în discuție cu Comiisa.

Acest jalon vizează revizuirea Codului fiscal ”în vederea reducerii graduale a ariei de aplicabilitate a regimului special de taxare pentru microîntreprinderi. Reducerea dispozițiilor speciale începe în T1 2023 și este finalizată până în T4 2024”, arată jalonul respectiv din PNRR.

Numărul microîntreprinderilor românești a scăzut deja la cel mai redus nivel din 2012, a arătat o analiză Profit.ro, însă nici acest nivel nu este suficient pentru a mulțumi Comisia Europeană.

Numărul microîntreprinderilor active a coborât la circa 408.000 în a doua jumătate a lunii iunie, potrivit datelor obținute de Profit.ro, cu 87.130 mai mic comparativ cu sfârșitul anului 2023, când numărul de micro era de aproape 500.000. Restricțiile aplicate anul acesta de Guvern la impozitarea în regim de microîntreprindere, cum ar fi o impozitare mai ridicată pentru unele activități, limitarea la 1 a numărului de microîntreprinderi în care un actionar poate deține peste 25% și stabilirea plafonului de 500.000 de euro în cazul întreprinderilor legate, au determinat această scădere a numărului de firme care aplică impozitarea pe venit. Un număr mai mic de microîntreprinderi față de cel din prezent a fost întregistrat în 2012 - de 69.081 și în 2012 - de 58.226.

viewscnt
Afla mai multe despre
microintreprinderi
impozit
impozit profit
impozit venit
anaf
ministerul finantelor