Comisia Europeană reclamă României să reducă, ca parte a obiectivelor asumate în cadrul PNRR, plafonul pentru încadrarea la impozitare în regim de microîntreprinderi, de la 500.000 de euro în prezent la 88.500 de euro, cât este plafonul de TVA potrivit directivei pentru TVA, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu într-o conferință de presă la Guvern. Profit.ro a prezentat această informație pe surse în urmă cu aproape o săptămână.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ministrul Câciu a solicitat o asumare politică a deciziei privind microîntreprinderile, inclusiv o analiză a impactului pierderii banilor dacă nu este îndeplinit jalonul.
"Avem un jalon care se referă la microîntreprinderi, parte din reforma fiscală, care dintr-o perspectivă a Comisiei a rămas parțial neîndeplinit, în sensul în care dânșii reclamă că plafonul de la microîntreprinderi ar trebui redus de la 500.000 de euro undeva la 88.500 de euro, cât este plafonul de TVA potrivit directivei pentru TVA. Aici deja am anunțat, a anunțat și domnul premier și facem încă o dată acest anunț că este, din punctul nostru de vedere, nevoie de o decizie politico-economică, la care să participe toată clasa politică, inclusiv cei care au trecut în PNRR eliminarea facilităților la microîntreprinderi, dar și mediul economic pentru a face o analiză a impactului economic al acestei decizii versus impactul economic dacă România renunță la banii aferenți acestui jalon", a declarat Câciu.
Tot pe surse, Profit.ro a scris că pentru neîndeplinirea a 6 jaloane PNRR din cele 78 aferente cererii de plată numărul 3, CE a transmis Guvernului că va suspenda circa 40%, adică aproape 1,1 miliarde euro, din fondurile totale de 2,7 miliarde euro. Câciu a transmis că nu poate confirma o sumă, întrucât Comisia nu a transmis încă României un calcul ân acest sens.
Regimul microîntreprinderilor face parte din jalonul 206, care este inclus în cererea de plată numărul 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în valoare de aproape 2,7 miliartde euro, și rămâne încă în discuție cu Comiisa.
Acest jalon vizează revizuirea Codului fiscal ”în vederea reducerii graduale a ariei de aplicabilitate a regimului special de taxare pentru microîntreprinderi. Reducerea dispozițiilor speciale începe în T1 2023 și este finalizată până în T4 2024”, arată jalonul respectiv din PNRR.
Numărul microîntreprinderilor românești a scăzut deja la cel mai redus nivel din 2012, a arătat o analiză Profit.ro, însă nici acest nivel nu este suficient pentru a mulțumi Comisia Europeană.