Senatorii reduc ”nivelul orientativ” de calcul al salariului minim. Inspecția Muncii va putea controla frecvent unii angajatori. Excludere de la licitații publice și concesiuni pentru firmele care nu respectă noile norme

Senatorii reduc ”nivelul orientativ” de calcul al salariului minim. Inspecția Muncii va putea controla frecvent unii angajatori. Excludere de la licitații publice și concesiuni pentru firmele care nu respectă noile norme
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris astăzi, 17:30

Salariul de bază minim brut pe țară va fi calculat după o procedură care va ține cont de ”nivelul orientativ” de 47%-52% în raport cu câștigul salarial mediu brut, au stabilit prin vot senatorii, care au redus astfel nivelul anterior stabilit de Guvern la 50%-52%. Inspecția Muncii va avea dreptul să controleze frecvent angajatorii care nu respectă noile norme, iar aplicarea reglementărilor privind salariul minim va fi obligatorie pentru toate firmele care participă la procedurile de achiziții publice sau concesiuni, urmând a fi excluse de la acestea în caz contrar.

Senatorii au modificat în acest fel proiectul de lege care transpune în legislația națională directiva european prin salariul minim european, prezentat în premieră de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
DECIZIE Schimbări la regimul juridic al PFA, întreprinderilor familiale și întreprinderilor individuale CITEȘTE ȘI DECIZIE Schimbări la regimul juridic al PFA, întreprinderilor familiale și întreprinderilor individuale
Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Conform proiectului de lege transmis Parlamentului de către Executiv, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi actualizat anual prin hotărâre de Guvern, actualizare care va ține cont de puterea de cumpărare a salariului minim, nivelul general al salariilor, rata de creștere a salariilor, nivelurile și evoluțiile productivității. Executivul mai stabilise că analiza salariului minim va fi realizată în funcție de ”nivelul orientativ” de 50-52% al raportului dintre valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată și câștigul salarial mediu brut.

După cum a relatat Profit.ro, în consultările cu partanerii sociali, Ministerul Muncii prevăzuse inițial și o formulă de calcul, dar în cele din urmă a fost promovat un proiect de lege care urmăresște conformarea la directiva europeană privind salariul minim. De asemenea, proiectul inițial prevedea printre indicatorii de calcul al salariului minim rata anuală prognozată a inflației, Produsul Intern Brut (PIB) prognozat, populația ocupată prognozată și câștigul salarial mediu brut lunar prognozat.
Nouă ordine de preempțiune la vânzarea terenurilor agricole CITEȘTE ȘI Nouă ordine de preempțiune la vânzarea terenurilor agricole

Senatorii au menținut prevederea că salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, se stabileşte anual prin hotărâre a Guvernului, după consultarea confederațiilor sindicale și patronale reprezentative la nivel național, cu actualizarea periodică o dată pe an, precizând că o astfel de actualizare se aplică de la 1 ianuarie.

Senatorii au menținut în mare parte și procedura de aplicare a mecanismului de stabilire și actualizare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi aprobată prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, cu consultarea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, și va cuprinde următoarele:

1) modalitățile de stabilire şi actualizare a nivelului salariului minim brut pe țară garantat în plată; 

2) criteriile de stabilire și actualizare a salariului minim brut pe ţară garantat în plată care să includă cel puțin următoarele elemente:

a) puterea de cumpărare a salariului minim, luând în considerare costul vieții;

b) nivelul general al salariilor și distribuția acestora;

c) rata de creștere a salariilor;

d) nivelurile și evoluțiile productivității la nivel național pe termen lung.

3) indicatorii statistici naționali aferenți criteriilor prevăzute la pct. 2);

4) setul de indicatori anuali de monitorizare si evaluare de impact asupra mediului economic și social.

Senatorii au modificat însă prevederile privind procedura, stabilind că va ține cont de un nivel orientativ în raport cu salariu mediu bruta mai mic decât cel prevpzut de Guvern:

5) modul de realizare a analizelor suport şi de monitorizare a evoluției salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în funcție de nivelul orientativ de 47-52% al raportului dintre valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată și câștigul salarial mediu brut, considerat indicator de referință pentru evaluarea gradului de adecvare.

Crește suprafața minimă care trebuie asigurată câinilor de către proprietari. Crește și vârsta de sterilizare. Obligații pentru persoanele și firmele care vând câini, inclusiv online CITEȘTE ȘI Crește suprafața minimă care trebuie asigurată câinilor de către proprietari. Crește și vârsta de sterilizare. Obligații pentru persoanele și firmele care vând câini, inclusiv online

Conform proiectului, angajatorul nu poate negocia și stabili salarii de bază brute prin contractul individual de muncă și/sau contractul colectiv de muncă aplicabil, sub salariul de bază minim brut.

Senatorii au stabilit acum, în plus, că: ”Actele de control efectuate cu frecvență ridicată la angajatorii care au încălcat în mod repetat legislația privind aplicarea acestei legi nu au caracter discriminatoriu și dsiproporționat”. 

Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată stabilit prin hotărârea Guvernului poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de cel mult 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, acesta este plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Guvernul și nici senatorii nu au stabilit în acest caz o limită minimă cu care să fie majorat după doi salariul minim, fapt reclamat de sindicate, care acuză că astfel sunt majorate nesemnificativ salariile minime. 

Nerespectarea dispozițiilor privind garantarea în plată a salariului de bază minim brut, stabilit prin act normativ sau a nivelului salarial minim stabilit prin contractul colectiv de munca aplicabil, cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a garantat în plată salariul minim brut stabilit prin act normativ sau prin contractul colectiv de munca aplicabil, fără a depăși valoarea cumulată de 200.000 lei.

DOCUMENT Revenire la condițiile anterioare de pensionare pentru grupa I și grupa a Il-a de muncă - decizie în primă etapă CITEȘTE ȘI DOCUMENT Revenire la condițiile anterioare de pensionare pentru grupa I și grupa a Il-a de muncă - decizie în primă etapă

Senatorii au mai introdus și un întreg capitol privind obligațiile firmelor care participă la proceduri de achizții publice de a respecta reglementările de stabilire a salariului minim brut.

Aplicarea întocmai a cerințelor legale vizând stabilirea, recunoașterea și acordarea salariilor minime legale și convenționale este obligatorie pentru toate întreprinderile care participă la proceduri de achiziții publice sau de acordare a unor concesiuni”, prevede proiectul de lege modificat de senatori.

Orice agent economic condamnat definitiv de instanță în ultimii 2 ani va fi exclus de la astfel de proceduri. 

Proiectul va fi transmis acum pentru dezbatere și vot final Camerei Deputaților. 

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
minim
formulă
calcul
mediu
brut
47%
50%-52%
hotărâre
guvern
senat
senatori
inspecția muncii
angajatori
licitații publice
excludere