Un proiect legislativ al actualei puteri reglementează condiţiile în care unui produs alimentar i se poate pune o nouă etichetă, respectiv cea de ”produs autohton”. Eticheta va putea fi aplicată pe produs numai dacă acesta este fabricat din materii prime româneşti, produse în România, şi dacă toate procesele utilizate în producţia sa au avut loc în țară.
De ce este important: În fiecare din ultimele trei luni au apărut proiecte care au propus tot felul de însemne pentru alimente. Încă din luna aprilie, chiar actualul premier Marcel Ciolacu a propus ca vânzătorii să fie obligați să semnaleze cu tricolorul produsele românești, proiect avizat negativ de Consiliul Legislativ. În luna mai, tot printr-un proiect al actualei puteri, a fost propusă etichetarea în mod voluntra a produselor alimentare cu denumirea “De Origine România - DOR”, cu condiția să fie prelucrate tot pe teritoriul național și să conțină cel mult 25% din greutate ingrediente nelocale. Luna trecută, actualii guvernanți au inițiat un alt proiect, prin care se prevede că eticheta produselor de carne și a celor procesate pe bază de came va trebui să prezinte preţul de achiziţie al produselor atât din piaţa internă, cât şi din piaţa externă.
Potrivit, proiectului indicarea originii autohtone poate fi făcută în cadrul etichetării, prezentării sau publicităţii unui produs primar introdus pe piaţă dacă:
a) produsul primar de origine vegetală: i) a fost cultivat şi recoltat în România; ii) în cazul speciei din floră sălbatică, aceasta a fost cules, curăţat şi manipulat în România;
b) în cazul unui produs primar de origine animală: i) naşterea, clocirea, creşterea, îngrăşarea şi exploatarea animalului au avut loc în România; ii) capturarea şi sacrificarea speciilor din faună sălbatică au avut loc în România;
c) în cazul unui produs primar de origine vegetală sau animală produs şi comercializat prin orice combinaţie, produsul de bază de origine vegetală utilizat respectă prevederile lit. a), iar produsul de bază de origine animală utilizat respectă prevederile lit. b).
Indicarea originii autohtone poate fi făcută în etichetarea, prezentarea sau publicitatea unui produs neprelucrat introdus pe piaţă, dacă toate procesele utilizate la fabricarea acestuia dintr-un produs primar, în sensul de mai sus, au fost efectuate în România.
De asemenea, indicarea originii autohtone poate fi făcută în etichetarea, prezentarea sau publicitatea unui produs prelucrat introdus pe piaţă dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii: produsul neprelucrat utilizat pentru fabricare îndeplineşte condiţiile de mai sus; celelalte ingrediente utilizate la fabricare să îndeplinească, de asemenea, condiţiile menționate; toate etapele de prelucrare care duc la obţinerea produsului prelucrat au fost efectuate în România.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Sub amenințarea infringement-ului - Consumatorul nu va mai alege între reparația sau înlocuirea unui produs, în 30 zile de la livrare. Înlocuire automatăRespectarea cerinţei nu este necesară în cazul mirodeniilor, al plantelor aromatice şi al amestecurilor acestora care nu au fost cultivate la scară comercială în România înainte de demararea producţiei, precum şi în cazul sării de masă, al aditivilor, al enzimelor, al aromelor alimentare care nu pot fi extrase în România şi care nu sunt produse în mod normal în România, mai stabilește proiectul.
Deși etichetarea cu ”produs autohton” este pervăzută ca voluntară, încălcarea reglementărilor menționate va constitui contravenție și va sancționată cu amendă de la 5.000 lei la 30.000 lei.