DOCUMENT Cum arată formularul Decont precompletat e-TVA pregătit de ANAF. Ministrul Boloș promite schimbări care ar putea fi adoptate chiar mâine

DOCUMENT Cum arată formularul Decont precompletat e-TVA pregătit de ANAF. Ministrul Boloș promite schimbări care ar putea fi adoptate chiar mâine
Marius Oncu
Marius Oncu
scris joi, 11:49

ANAF a pus în dezbatere un proiect de formular "Decont precompletat RO e-TVA", în linie cu obligația instituției de a adopta în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței privind e-TVA (adoptată în urmă cu aproape o săptămână), un ordin prin care aprobă modelul și conținutul decontului precompletat. ANAF va modifica proiectul în măsura în care Ministerul Finanțelor și Guvernul aduc modificări legislației referitoare la e-TVA. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, în urma unei discuții cu reprezentanți ai CECCAR, a promis mai multe modificări semnificative.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Modificările anunțate de Boloș ar putea fi adoptate chiar vineri. Ministrul Finanțelor are întâlniri și azi cu reprezentanți ai mediului de afaceri.

Proiectul de formular este disponibil aici

"Precizăm că implementarea Sistemului informatic național RO e-TVA a fost prevăzută prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 116/2023 privind unele măsuri pentru gestionarea și evidențierea veniturilor curente ale bugetului public prin implementarea unor proiecte de digitalizare. Scopul Sistemului informatic național RO e-TVA este de a precompleta informații privind operațiunile impozabile în deconturile de TVA (formular 300) și de a le pune la dispoziția persoanelor impozabile prin intermediul Spațiului privat virtual. Potrivit art.2 alin.(2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.70/2024,  modelul și conținutul decontului precompletat RO e-TVA se aprobă prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală în termen de 10 de zile de la data intrării în vigoare a acestei ordonanțe de urgență. De asemenea, potrivit prevederilor art. 3 alin.(1) și (2) din aceeași ordonanță de urgență, decontul precompletat RO e-TVA se implementează cu data de 1 august 2024 pentru operațiunile efectuate începând cu data de 1 iulie 2024 de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA. Decontul precompletat RO e-TVA se transmite, pentru fiecare perioadă fiscală de raportare, persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA, prin intermediul Spațiului privat virtual, în termenul prevăzut de lege", arată ANAF.

DECIZIE Guvern - Ministerul Finanțelor reorganizează, fără schimbări majore, instituții din subordine - Audit Statutar și Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc CITEȘTE ȘI DECIZIE Guvern - Ministerul Finanțelor reorganizează, fără schimbări majore, instituții din subordine - Audit Statutar și Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc

Pentru implementarea măsurilor privind elaborarea formularului electronic al decontului precompletat e-TVA a fost constituit un grup de lucru coordonat de Direcția generală de legislație fiscală și reglementări vamale și contabile din Ministerul Finanțelor, în vederea stabilirii cerințelor tehnice și funcționale ale sistemului informatic național e-TVA, precum și a planificării activităților necesare dezvoltării și implementării acestui sistem.

În cadrul întâlnirilor grupului de lucru, format din reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, inclusiv ai Centrului Național pentru Informații Financiare, precum și ai Agenției Naționale de Administrare Fiscală, au fost analizate, succesiv, fiecare rând din formularul (300) ”Decont de taxă pe valoarea adăugată” și s-au identificat atât sursele necesare extragerii informațiilor specifice respectivului rând, cât și formula de calcul pe baza căreia vor fi stabilite sumele care se vor înscrie în formularul precompletat.

Având în vedere dispozițiile legale invocate, a fost elaborat proiectul de ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală prin care se aprobă  modelul și conținutul decontului precompletat e-TVA. Formularul propus de decont precompletat e-TVA respectă atât cerințele impuse de Ordonanța de urgență a Guvernului nr.70/2024, cât și rezultatul dezbaterilor grupului de lucru. Modelul decontului precompletat e-TVA conține rubrici și pentru înscrierea informațiilor privind sursele de date utilizate pentru precompletare.

DECIZIE Guvern pentru reorganizarea ONAC - crește cu 25 numărul de posturi, apar noi structuri, cum sunt compartimentele Juridic și Comunicare, se schimbă numele unor direcții CITEȘTE ȘI DECIZIE Guvern pentru reorganizarea ONAC - crește cu 25 numărul de posturi, apar noi structuri, cum sunt compartimentele Juridic și Comunicare, se schimbă numele unor direcții

Modelul propus de decont precompletat RO e-TVA conține toate rândurile înscrise în modelul formularului (300) ”Decont de taxă pe valoarea adăugată”, la secțiunile ”Taxa pe valoarea adăugată colectată” și ”Taxa pe valoarea adăugată deductibilă”, întrucât potrivit art. 2 alin.(4) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.70/2024, în situația în care nu sunt identificate date și informații pentru precompletarea tuturor rubricilor din decontul precompletat RO e-TVA sau acestea rezultă din operațiuni pentru care nu există obligativitatea transmiterii de informații către Agenția Națională de Administrare Fiscală, aceste rubrici rămân necompletate. 

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
decont precompletat tva
e-tva
proiect ordin anaf