Exporturile Chinei, un sector cheie al economiei, au înregistrat o scădere peste așteptări în luna iunie, pe fondul încetinirii cererii mondiale, după ce băncile centrale au majorat agresiv dobânzile pentru a contracara inflația, transmite Reuters.
Potrivit datelor oficiale publicate joi de Administrația vamală chineză, exporturile gigantului asiatic au scăzut cu 12,4% în luna iunie a acestui an comparativ cu aceeași lună a anului trecut, iar importurile au scăzut și ele cu 6,8%. În aceste condiții, excedentul balanței comerciale a Chinei a fost de 70,6 miliarde de dolari în luna iunie. Analiștii intervievați de Reuters se așteptau la o scădere de 9,5% a exporturilor și un declin de 4% în cazul importurilor, scrie Agerpres.
Purtătorul de cuvânt al Administrației vamale chineze, Lv Daliang, a dat vina pentru performanțele slabe ale exporturilor pe "revenirea modestă a economiei mondiale, încetinirea comerțului și investițiilor globale și creșterea unilateralismului, protecționismului și factorilor geopolitici".
Cererea mondială a fost un motor important pentru creșterea economică a Chinei în ultimii trei ani, însă acest impuls a început să scadă de la finele lui 2022. Exporturile Chinei au scăzut în patru din primele șase luni ale lui 2023.
Economiștii susțin că decidenții de la Beijing se confruntă acum cu perspectiva unei perioade prelungită în care a doua economie a lumii va înregistra o creștere economică modestă de aproximativ 3% pe an. Aceasta ar fi jumătate din ritmul mediu de creștere înregistrat de China în ultimele decenii și creează senzația că economia chineză este în recesiune.
Oficial, ținta de creștere economică stabilită pentru acest an de Guvernul de la Beijing este de "aproximativ 5%", după ce avansul de 3% de anul trecut a fost cu mult sub ținta propusă inițial.