Rușii câștigă teren în Africa. Trupele Moscovei au intrat într-o bază aeriană din Niger unde erau staționați soldați americani

Rușii câștigă teren în Africa. Trupele Moscovei au intrat într-o bază aeriană din Niger unde erau staționați soldați americani
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 mai 2024

Militari ruși au intrat într-o bază aeriană din Niger care găzduiește trupe americane, după decizia juntei din Niger de a expulza forțele SUA din țară, relatează The Guardian.

Un oficial american cu rang înalt din domeniul apărării, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat pentru Reuters că forțele rusești nu s-au amestecat cu trupele americane, ci au folosit un hangar separat de la Baza Aeriană 101, care se află lângă aeroportul internațional Diori Hamani din Niamey, capitala Nigerului.

Urmărește-ne și pe Google News
Germania se prăbușește ca nașteri și căsătorii CITEȘTE ȘI Germania se prăbușește ca nașteri și căsătorii
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Oficialii militari care conduc țara din vestul Africii au cerut SUA să își retragă cei aproape 1.000 de militari din țară. Până la lovitura de stat de anul trecut, Nigerul a fost un partener cheie pentru lupta Washingtonului împotriva insurgenților care au ucis mii de oameni și au strămutat alte milioane,scrie News.ro.

Mișcarea armatei ruse a pus trupele americane și rusești în imediată apropiere, într-un moment în care rivalitatea militară și diplomatică a celor două țări este tot mai acerbă din cauza conflictului din Ucraina. De asemenea, ridică întrebări cu privire la soarta instalațiilor americane din țară după retragere.

"(Situația) nu este grozavă, dar pe termen scurt este gestionabilă", a declarat oficialul american.

Ambasadele Nigeriei și Rusiei la Washington nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

SUA și aliații lor au fost forțați să-și retragă trupele dintr-o serie de țări africane după lovituri de stat care au adus la putere grupuri dornice să se distanțeze de guvernele occidentale. Pe lângă iminenta plecare din Niger, trupele americane au părăsit și Ciadul în ultimele zile, în timp ce forțele franceze au fost date afară din Mali și Burkina Faso.

În același timp, Rusia încearcă să consolideze relațiile cu țările africane, prezentând Moscova ca o țară prietenoasă, fără bagaj colonial pe continent. Mali, de exemplu, a devenit în ultimii ani unul dintre cei mai apropiați aliați africani ai Rusiei, forța mercenară a grupului Wagner fiind desfășurată acolo pentru a lupta împotriva insurgenților jihadiști.

Apple - Cădere de vânzări, dar nu atât de mare pe cât se temea Wall Street. IPhone, pierdere de 10%. Răscumpărare record de acțiuni CITEȘTE ȘI Apple - Cădere de vânzări, dar nu atât de mare pe cât se temea Wall Street. IPhone, pierdere de 10%. Răscumpărare record de acțiuni

După lovitura de stat din Niger, armata americană a mutat o parte din forțele sale de la Baza Aeriană 101 la Baza Aeriană 201 din orașul Agadez. Nu este clar ce echipamente militare americane au rămas la Baza Aeriană 101.

SUA au construit Baza Aeriană 201 în centrul Nigerului cheltuind peste 100 de milioane de dolari. Din 2018, aceasta a fost folosită pentru a viza luptătorii Jama'at Nusrat al-Islam wal Muslimeen, grupare afiliată Statului Islamic și al-Qaida.

Washingtonul este îngrijorat că militanții islamiști din regiunea Sahel ar putea să se extindă fără prezența forței și a capacităților de informații ale SUA.

Demersul Nigerului de a cere retragerea trupelor americane a venit după o întâlnire la Niamey la jumătatea lunii martie, când înalți oficiali americani și-au exprimat îngrijorarea inclusiv cu privire la sosirea așteptată a forțelor rusești și la rapoartele potrivit cărora Iranul caută materii prime în țară, inclusiv uraniu. Deși mesajul SUA către oficialii nigerieni nu a fost un ultimatum, s-a precizat clar că forțele americane nu se pot afla în aceeași bază cu forțele rusești. "Ei nu au primit bine acest lucru", a spus oficialul american citat de Reuters.

Un general american cu două stele a fost trimis în Niger pentru a încerca să organizeze o retragere profesionistă și responsabilă. Deși nu a fost luată nicio decizie cu privire la viitorul trupelor americane din Niger, oficialul a declarat că planul este ca acestea să se întoarcă la bazele de origine din Germania ale Comandamentului american pentru Africa.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
niger
trupe