Românii, tot mai hotărâți să-și suplimenteze veniturile. Căutările pentru job-urile de weekend au crescut

Românii, tot mai hotărâți să-și suplimenteze veniturile. Căutările pentru job-urile de weekend au crescut
scris 11 apr 2023

După ce, în a doua jumătate a anului trecut, aplicările pentru locuri de muncă part-time au scăzut ca urmare a deciziei de a fi impozitate la nivelul salariului minim pe economie, în acest an pare că românii reîncep să se uite către această variantă de a-și suplimenta veniturile.

„Dincolo de aplicările propriu-zise, vedem un interes substanțial crescut în căutările făcute de candidați pe cuvintele cheie „part time” și „locuri de muncă de weekend”. Dacă pentru primele avem o creștere de peste 50% față de anul trecut, pentru joburile de weekend interesul a crescut cu 200%. Aceste cifre ne arată că, pentru tot mai mulți români, salariul de la jobul principal nu mai este suficient pentru a acoperi costul vieții, motiv pentru care caută variante prin care să câștige bani în plus. Interogările pe care le fac în platformă anunță, totodată,  o avalanșă de aplicări pe locurile de muncă part time sau pe cele project based în perioada care urmează”, menționează Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs România.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT LIVE Mircea Matei, Director General Villa Vinèa: Vrem să ne extindem crama cu 30-40%, investiție de circa 1,4 milioane de euro CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Mircea Matei, Director General Villa Vinèa: Vrem să ne extindem crama cu 30-40%, investiție de circa 1,4 milioane de euro
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Jumătate dintre cele peste 450.000 de aplicări înregistrate anul acesta pentru posturi cu jumătate de normă au venit din partea candidaților cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani care fie încă nu câștigă salariul dorit la locul de muncă principal, fie vor să facă o schimbare de carieră și, pentru o perioadă, vor să încerce și altceva. Numărul de aplicări scade drastic în cazul candidaților care au peste 36 de ani și care aleg, mai degrabă, să aștepte până când vor găsi un loc mai bine plătit decât să lucreze în două locuri diferite simultan.

Corelat cu criteriul vârstei, un alt aspect care iese în evidență este legat de nivelul de carieră al celor care aplică pentru un al doilea loc de muncă – peste 80% dintre aplicări aparțin candidaților fără experiență profesională anterioară și celor entry level (cu maximum doi ani de experiență). Procentul celor care au senioritate mai mare de 5 ani este, pe de altă parte, marginal. „Am remarcat, totodată, că un sfert dintre aplicările pentru pozițiile part-time vizează locurile de muncă remote, astfel încât candidații să se asigure că au flexibilitate asupra propriului timp și că nu vor avea presiunea deplasării zilnice de la un sediu la altul”, mai spune Roxana Drăghici.

Cu toate că interesul candidaților pentru munca part-time sau project based este în creștere față de primul trimestru al anului trecut, numărul de joburi scoase în piață de angajatori este mai mic cu 10% față de aceeași perioadă de referință.

Cele mai multe opțiuni pentru cei care vor să-și completeze veniturile prin intermediul unui al doilea job, cu jumătate de normă, sunt din domeniul arte / entertainment. Urmează retail, servicii, transport / logistică, industria alimentară și turism. „Una dintre explicații stă, desigur, în faptul că decizia de a impozita locurile de muncă part-time la nivelul salariului minim pe economie a fost luată în a doua jumătate a anului trecut, astfel încât ce vedem acum este o continuare a tendinței angajatorilor de a rămâne moderați pe acest subiect”, subliniază Roxana Drăghici.

viewscnt
Afla mai multe despre
locuri de munca
part time