Poliția de Frontieră anunță că s-a înregistrat o creștere de aproximativ 2,2 ori a cantității de deșeuri descoperite la intrarea în țară în primele 11 luni ale acestui an, față de perioada similară din 2022.
Poliția de Frontieră arată că, în acest an, au avut loc acțiuni în colaborare cu reprezentanții Gărzii de Mediu, pentru combaterea introducerii în țară a transporturilor ilegale de deșeuri, arată news.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, în primele 11 luni din 2023, au fost descoperite deșeuri în cantități însemnate, aproximativ 5.853 de tone, după cum urmează: metale - 1.655.605 kilograme, textile/îmbrăcăminte - 1.057.277 kilograme, sticlă - 23.270 kilograme, plastic - 385.056 kilograme, carton și hârtie - 165.490 kilograme, alte materiale, precum deșeuri amestecate, mobilier, acumulatori, componente auto, hârtie - 2.566.561 kilograme.
În perioada similară a anului 2022 au fost descoperite 2.648 de tone deșeuri, înregistrându-se astfel o creștere de 2,2 ori.
Potrivit sursei citate, în punctele de trecere ale frontierei, pentru mărfurile de acest tip care îndeplinesc condițiile de intrare în țară, organele vamale efectuează operațiunile vamale, respectiv de control al legalității importului. Totodată, conform legislației în vigoare, importul deșeurilor se face pe baza licenței de import, care se eliberează numai cu acordul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și al Ministerului Sănătății. Astfel, intrarea în țară a mijloacelor de transport încărcate cu astfel de mărfuri este permisă de organele vamale, numai dacă li se prezintă licența de import cu acordul scris al Ministerului Mediului și Ministerului Sănătății.
Din punct de vedere procedural, polițiștii de frontieră sesizează lucrătorii Gărzii de Mediu care, în urma analizării documentelor care însoțesc marfa, verifică dacă sunt îndeplinite condițiile de intrare în țară.
În situațiile în care se constată că nu este respectată legislația în domeniu, reprezentanții Gărzii de Mediu nu permit accesul pe teritoriul României pentru acele mărfuri. După finalizarea activității de control, marfa este returnată, în țara de origine, societăților comerciale expeditoare.
CITEȘTE ȘI Managerii estimează o creștere a prețurilor în industria prelucrătoare și în construcții, până în februarie. Unde vor fi concedieriDe exemplu, polițiștii de frontieră bihoreni și arădeni au făcut, în perioada 30 iunie - 1 iulie 2023, pe sensul de intrare în țară, controlul specific asupra a patru automarfare conduse de cetățeni români. Aceștia transportau, conform documentelor de însoțire a mărfii, cauciucuri și calculatoare second hand, materiale plastice, diverse bunuri de la societăți comerciale din Ungaria și Marea Britanie, pentru firme din România.
Existând suspiciuni cu privire la legalitatea transporturilor în cauză, polițiștii de frontieră au solicitat sprijin autorizat reprezentanților Comisariatului Județean Bihor și Arad din cadrul Gărzii Naționale de Mediu și reprezentanților Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului Bihor și Arad.
CITEȘTE ȘI Gaston Glock, magnatul care a dat numele celebrului pistol, a muritÎn urma verificărilor, s-a constatat că automarfarele erau încărcate cu 51.160 kilograme de deșeuri, pentru care șoferii nu au prezentat documentația necesară prevăzută de lege pentru import. Ca urmare, autoritățile de control nu au permis accesul pe teritoriul României pentru aceste mijloace de transport.