Polițiștii maramureșeni care instrumentează dosarul de fals și obținere ilegală de fonduri de către persoane care au pretins că găzduiesc refugiați ucraineni au descoperit, în urma descinderilor, că în cererile depuse pentru deconturi suspecții au trecut adresele unor case aflate în construcție, care nu au uși, ferestre sau utilități și unde spațiul camerelor este mai mic decât cel declarat. La locuințele suspecților au fost găsite sute de mii de lei cash, polițiștii bănuind că ar fi vorba despre bani decontați pentru cazarea și masa refugiaților.
”În urma celor 117 percheziții efectuate în localitatea Petrova, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Maramureș, sprijiniți de polițiștii implicați în activitate, au descoperit înscrisuri relevante, ce pot avea legătură cu cauza, telefoane mobile, unități PC și stickuri USB, care pot ajuta la probarea întregii activități infracționale. (...) Totodată, s-a stabilit că o parte dintre locațiile menționate în cererile depuse la unitatea administrativ teritorială erau improprii activităților de cazare, fiind case în construcție, fără uși sau ferestre, fără utilități, iar spațiul camerelor este subdimensionat”, informează Inspectoratul de Poliție Maramureș.
Conform sursei citate, la percheziții au fost descoperiți și ridicați 277.170 de lei, 18.190 de euro, 1.600 USD și 200 de lire sterline, sume susceptibile că ar proveni din decontarea, fără drept, de la bugetul de stat a cheltuielilor pentru cazarea și hrana persoanelor provenite din Ucraina, pentru perioada martie-noiembrie 2022, scrie News.ro.
Cercetările continuă, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care au fost săvârșite faptele, identificarea tuturor persoanelor implicate în activitatea infracțională, precum și pentru identificarea și indisponibilizarea de bunuri, în vederea recuperării prejudiciului.
Polițiști din cinci județe au făcut 117 percheziții domiciliare într-un dosar penal în care sunt cercetate infracțiuni de obținere ilegală de fonduri și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
”Vizați sunt funcționari din cadrul unei unități administrativ teritoriale și 102 persoane, cu privire la care există bănuiala că ar fi obținut, pe nedrept, aproximativ 2.657.650 de lei, sumă care ar fi reprezentat contravaloarea cheltuielilor cu hrana și cazarea pentru cetățeni ucraineni, refugiați. Totodată, există bănuiala că persoanele ar fi depus, la începutul lunii ianuarie a.c., la unitatea administrativ teritorială un număr mare de cereri de decontare, urmând ca aceștia să obțină ilegal 9.765.070 de lei din bugetul Fondului de Rezervă Bugetară”, informa Poliția Română.