Regele emerit Juan Carlos I a transmis luni o scrisoare regelui Felipe VI prin care l-a anunțat că a hotărât să părăsească Spania, o „decizie cântărită”, a anunțat Palatul Zarzuela, citează TVE.
Tatăl regelui Felipe VI este conștient de posibilele prejudicii aduse monarhiei, astfel, înaintea repercusiunilor publice față de monarhie legate de „anumite evenimente trecute” din viața sa privată, a luat această decizie, scrie News.ro
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În urmă cu câteva săptămâni, ziarul spaniol El Pais scria că, în mijlocul scandalului pornit după ce autoritățile au început anchetarea unor afaceri private ale regelui Juan Carlos I, opțiunea cea mai drastică ar fi plecarea lui în străinătate.
În trecut, cu mai multe ocazii, Juan Carlos I - născut la Roma (5 ianuarie 1938), unde a murit bunicul lui, Alfonso XIII - a spus că niciodată nu ar părăsi Spania. Problema este că plecarea lui ar putea fi interpretată ca o fugă, deși a spus că va fi mereu la dispoziția justiției.
Juan Carlos I - care deja se află în afara țării - ocupa o locuință în interiorul Palatului Zarzuela, la fel și regina Sofía, în timp ce regii trăiesc în Pabellón del Príncipe, unde Felipe VI s-a instalat de când era prinț moștenitor.
Fiul lui i-a retras, pe 15 martie, renta de aproximativ 194.200 de euro pe an pe care o primea din fondurile publice. Tot atunci, regele a spus că renunță la moștenirea personală.
Decizia de a părăsi Spania nu va schimba în vreun fel situația reginei Sofía, care va rămâne în Palatul Zarzuela și își va continua activitatea instituțională.
Decizia casei regale a venit după ce presa internațională a scris că Juan Carlos ascundea 100 de milioane de dolari la Geneva, o sumă pe care a primit-o în 2008 de la Arabia Saudită și din care i-a dat mare parte amantei sale.
Distanțarea între regi - tată și fiu - a fost progresivă în ultimii ani.
Prim-ministrul Pedro Sánchez și-a arătat recent îngrijorarea față de informațiile „alarmante” apărute despre Juan Carlos I. Guvernul a transmis mai multe declarații prin care l-a îndemnat pe Felipe VI să se distanțeze de tatăl său. Carmen Calvo, vicepreședintă a Executivului, a insistat că viitorul lui Juan Carlos I „compromite Casa Regală” și a subliniat că „Guvernul nu conferă titlul de rege, ci își asumă, constituțional, că statul este condus în formă de monarhie parlamentară”.
La începutul lunii iunie, Parchetul Tribunalului Suprem spaniol a deschis o anchetă împotriva regelui emerit, cu scopul de a stabili dacă fostul suveran ar putea fi vizat de o investigație într-un doasar de corupție privind atribuirea de către Arabia Saudită a unui contract cu privire la o linie feroviară de mare viteză.
Avocatul lui Juan Carlos I, Javier Sanchez-Junco, a precizat că, în ciuda plecării, regele emerit va rămâne „la dispoziția Ministerului Finanțelor pentru orice acțiune considerată oportună”.
Juan Carlos I a fost regele Spaniei din noiembrie 1975 până în iunie 2014, când a abdicat, iar fiul lui, Felipe VI, a preluat tronul.