Élisabeth Borne, ministrul francez al Educației, a declarat că dorește ca, începând din septembrie, copiii să fie “complet separați de telefoanele lor pe parcursul întregii zile de școală, în toate școlile gimnaziale franceze”. Ea a subliniat că “într-un moment în care utilizarea ecranelor este un subiect de discuție de importanță majoră din cauza numeroaselor sale efecte nocive, această măsură este esențială pentru bunăstarea și succesul copiilor noștri la școală”.
Potrivit deciziei ministerului, elevii cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani vor fi obligați să își pună telefoanele mobile, într-un dulap sau într-o geantă, ce pot fi deblocate doar printr-un sistem electronic, la începutul zilei, urmând să le recupereze la finalul cursurilor, arată BiziDay.

În 2018, Franța a interzis copiilor să folosească telefoanele mobile în toate școlile gimnaziale. La vremea aceea, școlile au raportat un efect pozitiv al deciziei asupra elevilor, care au dat dovadă de mai multă interacțiune socială, au făcut mai multă mișcare, s-au confruntat cu mai puține situații de intimidare și au avut o mai bună concentrare în timpul orelor. Totuși, au existat și cazuri în care unii copii se duceau la toaletă pentru a-și folosi telefoanele pe ascuns în pauze.
Acum, guvernul spune că este necesar să se meargă mai departe cu această măsură, separând complet copiii de telefoanele lor pentru întreaga zi de școală. Această “pauză digitală” forțată – așa cum o numește guvernul francez – a fost testată în cadrul unui proiect pilot în aproximativ 100 de școli gimnaziale în ultimele șase luni, copiii renunțând la telefoanele lor la sosirea la școală. Telefoanele au fost puse într-un dulap, într-o cutie, sau într-un seif special, care poate fi deblocat numai printr-un sistem electronic.
Președintele Emmanuel Macron a declarat că este în favoarea luării de măsuri pentru a limita expunerea copiilor la ecranele mobilelor. După ce unele sindicate au pus la îndoială costul și logistica organizării sistemului, Borne a declarat că rămâne la latitudinea directorilor de școli să aleagă unul dintre aceste formate.