Emisarul special american Steve Witkoff s-a întâlnit, la Sankt Petersburg, cu trimisul lui Vladimir Putin pentru cooperare internațională, Kirill Dmitriev, a anunțat agenția rusă de stat TASS. Kremlinul a confirmat ulterior că el urmează să fie primit și de președintele Vladimir Putin.
Cei doi vor discuta despre „soluționarea” conflictului din Ucraina, potrivit Moscovei, care a precizat că nu se așteaptă la nicio „surpriză” diplomatică, scrie News.ro.

„Putin îl va asculta. Conversația va continua pe diverse aspecte ale reglementării ucrainene”, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, citat de agenția Ria Novosti.
Și Putin s-a aflat vineri la Sankt Petersburg pentru a organiza ceea ce Kremlinul a numit o reuniune „extraordinar de importantă” privind dezvoltarea Marinei ruse, care se află în plin proces de modernizare și extindere, potrivit Reuters.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a minimalizat întâlnirea planificată Witkoff-Putin, declarând presei ruse că vizita emisarului american nu va fi „capitală” și că nu se așteaptă niciun progres. Totuși, el a spus că s-ar putea discuta și despre o întâlnire Trump-Putin.
Putin și Trump au vorbit la telefon, dar nu s-au întâlnit încă față în față de când liderul american a revenit la Casa Albă, în ianuarie, pentru un al doilea mandat de patru ani.
Witkoff a apărut ca o figură-cheie în apropierea dintre Moscova și Washington, pe fondul propunerii venite din partea rusă în legătură cu potențiale investiții comune în Arctica și în ceea ce privește pământurile rare.
Întâlnirea Witkoff-Putin va fi a treia din acest an și are loc într-un moment în care tensiunile Statelor Unite cu Iranul și China - două țări cu care Rusia are legături strânse - au escaladat puternic din cauza programului nuclear al Teheranului și a unui război comercial în plină dezvoltare cu Beijingul.

Witkoff este așteptat sâmbătă în Oman pentru discuții cu Iranul cu privire la programul său nuclear, după ce Trump a amenințat Teheranul cu acțiuni militare, dacă nu acceptă un acord. Moscova și-a oferit în mod repetat ajutorul în încercarea de a încheia o înțelegere diplomatică.
Pe de altă parte, oficialii americani și ruși au declarat că au făcut progrese în timpul discuțiilor purtate joi la Istanbul în vederea normalizării activității misiunilor lor diplomatice, pe măsură ce încep să reconstruiască relațiile bilaterale. Cu toate acestea, dialogul dintre SUA și Rusia menit să convină asupra unei încetări a focului în Ucraina, înaintea unui posibil acord de pace pentru a pune capăt războiului, pare să fi stagnat din cauza dezacordurilor cu privire la condițiile pentru o pauză completă a ostilităților.
Trump, care a dat semne că își pierde răbdarea, a vorbit despre impunerea de sancțiuni secundare țărilor care cumpără petrol rusesc, dacă va considera că Moscova trage de timp în ceea ce privește un acord ucrainean.