Ambasadoarea SUA în Ucraina, Bridget Brink, numită de fosta administrație a președintelui Joe Biden, va renunța la funcție, a anunțat joi un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, într-o mișcare care injectează o nouă incertitudine în relația dintre Washington și Kiev, comentează Reuters.
Reuters, citând un oficial american și două persoane familiarizate cu această chestiune, relatase anterior că Bridget Brink ia în considerare demisia și chiar părăsirea serviciului extern, scrie News.ro.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
„Ambasadoarea Brink se retrage. A fost ambasador acolo timp de trei ani - aceasta este o perioadă lungă într-o zonă de război”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat într-un răspuns trimis Reuters prin e-mail.
Bridget Brink a fost nominalizată pentru acest post de fostul președinte Joe Biden și este ambasador la Kiev din mai 2022. Ea pleacă din proprie inițiativă, au declarat sursele Reuters.
Brink este unul dintre diplomații de carieră cu cel mai înalt rang care părăsește Departamentul de Stat de la preluarea mandatului de către președintele Donald Trump la 20 ianuarie. Ea se alătură altor funcționari cu zeci de ani de experiență, cum ar fi John Bass, al treilea oficial ca rang al agenției, care s-a retras în ianuarie.
Plecarea ambasadoarei are loc în timp ce administrația Trump încearcă să medieze un acord între Ucraina și Rusia pentru a pune capăt războiului care a început cu invazia rusă la scară largă din 2022. Washingtonul a încercat să pună în aplicare două acorduri limitate de încetare a focului în ultimele săptămâni - unul pentru infrastructura energetică și unul în Marea Neagră - dar ambele au eșuat.
„Ambasadoarea Brink a fost ambasador la ambasada din Ucraina timp de trei ani într-o perioadă de război. O performanță extraordinară acolo și îi dorim succes”, a declarat joi purtătoarea de cuvânt al Departamentului de Stat, Tammy Bruce, la conferința de presă zilnică. „Lucrăm pentru ca acel război să se încheie și acesta este obiectivul nostru și ne așteptăm, desigur, ca munca noastră să continue în această privință”, a adăugat ea.
Nu este clar cine va prelua funcția de ambasador al SUA în Ucraina. Oficialul american și o altă persoană familiarizată cu această chestiune au declarat că este luat în considerare Chris Smith, adjunct al asistentului secretarului pentru Europa de Est și politică și afaceri regionale în cadrul Biroului pentru afaceri europene și eurasiatice. Smith a ocupat anterior funcția de șef-adjunct al misiunii în cadrul Ambasadei SUA la Kiev, din 2022 până în 2023.

UN EPISOD CONTROVERSAT
Brink, care a administrat la ambasadă tranziția între două administrații cu politici foarte diferite privind Ucraina, a fost criticată recent în Ucraina pentru răspunsul său la un atac rusesc care a lovit un loc de joacă în orașul natal al președintelui Volodimir Zelenski, Krivoi Rog, și a ucis 11 adulți și 9 copii. Pe contul de X, Brink a avut o postare despre atac, dar nu a menționat Rusia, deși anterior fusese foarte fermă în privința atacurilor rusești.
Zelenski a criticat ambasada SUA, afirmând pe X că răspunsul acesteia a fost „surprinzător de dezamăgitor”.
„O țară atât de puternică, un popor atât de puternic, și totuși o reacție atât de slabă”, a constatat Zelenski. „Le este teamă să pronunțe măcar cuvântul „rus” atunci când vorbesc despre racheta care a ucis copii”, a subliniat el.
Cinci zile mai târziu, ambasadoarea a revenit cu o postare pe X în care a menționat că a vizitat locul atacului și că a fost vorba de un atac rusesc.
„Astăzi am adus un omagiu familiilor și apropiaților celor uciși, inclusiv 9 copii, într-un atac rusesc cu rachete cu dispersie la Krivoi Rog, la 4 aprilie. Acest atac oribil subliniază urgența unei încetări totale a focului și a unei păci juste și durabile”, a transmis ambasadoarea.
Nu există însă nicio indicație că acest episod a fost un factor în plecarea lui Brink, menționează Reuters. Sursele au declarat că Brink va pleca probabil în următoarele săptămâni.
În timp ce persoanele numite politic își prezintă de obicei demisia atunci când un nou președinte intră în funcție, majoritatea diplomaților de carieră din serviciul extern continuă de la o administrație la alta, chiar dacă viitorul președinte are dreptul de a instala noi oficiali în aceste funcții.