Atentatele teroriste de vineri din Paris au fost analizate în toată presa internațională, fiind avansate deja multiple cauze pentru acestea, de la “ideologia” radicală a Islamului până la politica externă de exportare a democrației a statelor occidentale.
În ultimele ore însă, la “sugestia” senatorului american Bernie Sanders, rival al lui Hillary Clinton la poziția de candidat al democraților la președinția SUA, presa internațională a preluat o nouă “explicație” a atacurilor teroriste de săptămâna trecută din capitala Franței: ele au fost cauzate (sau măcar amplificate) de fenomenul de “încălzire globală” (mai nou, rebotezat sub numele de “schimbare climatică”).
Principalele publicații internaționale au îmbrățișat deja punctul de vedere al senatorului american. Time, de exemplu, titrează “De ce sunt conectate schimbările climatice și terorismul”. Slate susține, la rândul său, că “Bernie are în totalitate dreptate: Schimbările climatice duc la intensificarea terorismului”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Parisul va găzdui în două săptămâni o reuniune pe tema schimbărilor climatice
Asocierea a fost cu atât mai facilă cu cât, în numai două săptămâni, Parisul va găzdui o importantă convenție pe tema “schimbărilor climatice”, COP21, sub egida Organizației Națiunilor Unite. La eveniment, organizat în centrul de conferințe La Bourget dintr-o suburbie din nord-estul Parisului, sunt așteptați 196 șefi de state, aproximativ 10.000 de oficiali guvernamentali din întreaga lume, 7.000 de observatori săptămânali și 3.000 de jurnaliști.
În pofida atacurilor de vineri, ministrul francez de externe, Laurent Fabius, a anunțat că “summit-ul COP21 trebuie să se desfășoare conform programului”, care prevede debutul său pe 30 noiembrie. De altfel, guvernul francez a anunțat o amplificare a măsurilor de securitate pentru acest eveniment.
“Prezidențiabilul” democrat Bernie Sanders: Schimbarea climatică, principala cauză a terorismului
Între timp, de cealaltă parte a Oceanului Atlantic, “prezidențiabilul” democrat Bernie Sanders a explicat că nu intervențiile militare occidentale în Orientul Mijlociu au condus la intensificarea acțiunilor “teroriste”, ci “schimbarea climatică”.
“Motivul este unul extrem de evident: în cazul în care asistăm la o intensificare a secetei, inundațiilor și altor fenomene meteorologice extreme ca urmare a schimbărilor climatice, populația globului se va lupta pentru accesul la resursele din ce în ce mai limitate. De exemplu, ce se întâmplă în Siria. Când se instaurează seceta, populația nu-și poate cultiva pământul și migrează către orașe. Iar când populația migrează către orașe și nu sunt destule slujbe, va exista o stare sporită de instabilitate, un nivel ridicat al șomajului, iar populația va fi supusă unui tip de propagandă pe care al Qaeda și ISIS o folosesc în prezent”, și-a explicat Sanders punctul de vedere, potrivit The Hill.
Oficialii militari americani: fenomen de “multiplicare a amenințării”
Poziția senatorului american nu este una nouă, fiind o temă des folosită de establishment-ului militar din Statele Unite. Oficialii militari se referă la fenomenul “schimbărilor climatice” ca la unul de “multiplicare a amenințării”, care nu face altceva decât să preia o amenințare la siguranța națională a SUA, precum terorismul, și să amplifice cauzele acesteia. Un raport din 2014 a Departamentului de Apărare a identificat “schimbarea climatică” drept o principală sursă a instabilității guvernamentale care conduce la răspândirea fenomenului migraționist, distruge infrastructura și contribuie la răspândirea diferitelor molime. Cu alte cuvinte, nu intervențiile militare ale Occidentului (sau cele ale URSS din trecut) au cauzat instabilitățile guvernamentale din Orientul Mijlociu, ci “încălzirea globală”.
Votanții democrați cred că “schimbarea climatică”, și nu terorismul, este principala amenințare
Candidații democrați au un motiv cât se poate de convingător pentru care sunt dispuși să “conecteze” schimbările climatice cu terorismul. Aceștia au desfășurat în ultimii ani o campanie extrem de agresivă pentru promovarea luptei împotriva “încălziri globale”, campanie condusă de actualul președinte Barak Obama. Acesta a declarat, nici mai mult nici mai puțin, că “schimbările climatice”, nu terorismul, sunt cea mai importantă problemă cu care se confruntă omenirea. Drept urmare, sondajele din SUA arată că electoratul democrat din SUA consideră schimbarea climatică o problemă mult mai importantă decât cea a securității naționale sau a terorismului. Un sondaj NBC News/Wall Street Journal publicat în vara acestui an arăta că pentru 15% din democrați fenomenul “schimbărilor climatice” este prioritatea numărul unu, în timp ce numai 13% susțineau că aceasta este reprezentată de securitatea națională și terorism. Numai realizând conexiunea între cele două, un candidat ar putea atrage simpatia și a unei categorii și a alteia de votanți democrați.
Presa pregătește terenul pentru exprimarea “solidarității” decidenților politici
Interesant este că mai mulți experți implicați în organizarea summit-ului care va începe pe 30 noiembrie la Paris și-au făcut deja temele. Ei consideră că tragedia de vineri din capitala Franței va avea probabil două consecințe importante asupra summit-ului. Prima ar consta într-o diminuare a expunerii media, însă aceasta va fi compensată de a doua consecință, realizarea unei solidarități mult mai accentuate a decidenților prezenți la respectivul summit. Probabil că și campania declanșată în presa occidentală face parte din demersul de a crea un "climat" de opinie favorabil manifestării acestei solidarități.