Premierul etiopian Abyi Ahmed, distins cu Premiul Nobel pentru Pace

Premierul etiopian Abyi Ahmed, distins cu Premiul Nobel pentru Pace
scris 11 oct 2019

Premierul etiopian Abiy Ahmed a fost distins vineri cu Premiul Nobel pentru Pace, pentru acțiunile pe care le-a întreprins în favoarea reconcilierii țării sale cu Eritreea, a anunțat Comitetul Nobel norvegian, relatează AFP.

Premier din 2018, Abiy Ahmed, artizanul unei reconcilieri spectaculoase între Etiopia și Eritreea, a fost recompensat ”pentru eforturile sale în vederea atingerii păcii și în favoarea cooperării internaționale, mai ales pentru inițiativa sa hotărâtoare vizând să soluționeze conflictul frontalier cu Eritreea”, a declarat președinta Comitetului Nobel norvegian, Berit Reiss-Andersen, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Comitetul precizează într-un comunicat că recompensează implicarea sa și în alte procese de pace, între Kenya și Somalia sau în războiul din Sudan.

Doi oameni de afaceri, donatori în campania lui Trump, au fost arestați în SUA în legătură cu scandalul Trump-Ucraina CITEȘTE ȘI Doi oameni de afaceri, donatori în campania lui Trump, au fost arestați în SUA în legătură cu scandalul Trump-Ucraina

Cele două țări și-au reluat relațiile în iulie 2018, după un război sângeros în perioada 1998-2000 și ani ostilități.

Premiul urmează să fie înmânat oficial în cadrul unei ceremonii, în capitala norvegiană, la 10 decembrie, ziua morții inventatorului dinamitei.

Activista yazidi Nadia Murad și ginecologul congolez Denis Mukwege au fost recompensați în 2018 cu Nobelul pentru Pace, pentru lupta lor împotriva violențelor sexuale.

Cu câteva zile înainte de acest anunț, casele de pariuri și specialiștii în Nobel au încercat să prezică personalitatea carea avea să primească Nobelul Păcii, iar Abiy Ahmed se afla între favoriți.

După 20 de ani de conflict, frontiera dintre Etiopia și Eritreea a fost redeschisă în iulie 2018, în urma semnării unei ”Declarații comune de pace și prietenie” între Etiopia și fosta provincie.

Acest premiu recompenseazătotodată ”toate părțile care acționează în faoarea păcii și reconcilierii în Etiopia și în Africa de est și nord-est”, se arată în comunicat.

Comitetul norvegian a subliniat în acest sens mai ales rolul președintelui eritreean Issaias Afeworki.

UN NOBEL ”DE ÎNCURAJARE” ȘI ”DISCUTABIL”

În pofida faptului că punctele de frontieră au fost redeschise, normalizarea relațiilor între cele două țări pare într-un punt mort, însă semnarea acestui acord rămâne un simbol puternic, apreciază Comitetul Nobel.

Într-o conferință de presă, ”înțelepții” norvegieni au amintit că ”numeroase provocări rămân în suspans”, citând conflicte etnice care continuă.

Un obișnuit al polemicilor pe tema Premiului Nobel pentru Pace, Comtetul precizează că, ”fără îndoială”, unii vor considera această recompensă pripită.

”Dar Comitetul Nobel norvegian crede că a venit timpul recunoașterii acestor eforturi și le încurajează”, a declarat președinta Berit Reiss-Andersen.

SONDAJ Lipsa banilor, obstacol pentru tinerii cu idei de afaceri CITEȘTE ȘI SONDAJ Lipsa banilor, obstacol pentru tinerii cu idei de afaceri

”Înțelepții” norvegieni speră ca Premiul Nobel al Păcii ”să-l întărească pe premierul Abiy în activitatea sa importantă în favoarea păcii și reconcilierii” în Etiopia, a doua cea mai populată țară din Africa.

Odată cu acest Nobel al Păcii, sezonul Nobelurilor aproape s-a încheiat, după acordarea premiilor pentru Literatură, Chimie, Fizică și Medicină.

Urmează ca Academia Regală de Științe suedeză să aleagă luni, la 14 octombrie, laureatul ”Nobelului” Economiei sau mai degrabă al ”Premiului Băncii Suediei”, întrucât aceasta este singura recompensă pe care nu a preconizat-o Alfred Nobel.

viewscnt
Afla mai multe despre
abyi ahmed
premiul nobel pentru pace