Guvernul a adoptat joi, la inițiativa Ministerului Economiei, două măsuri pentru eficientizarea activitatii si consolidarea pozitiei Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) pe plan intern si extern, dintre care una se referă la inițierea unui program de susținere financiară de către Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) a brevetării invențiilor românești pe plan internațional.
”Prima măsură se referă la inițierea unui program de susținere financiară de către Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) a brevetării invențiilor românești pe plan internațional, în scopul stimularii mediului de afaceri românesc pentru valorificarea potențialul inovativ de care acesta dispune, prin accesarea pieței Uniunii Europene, dezvoltarea afacerilor și ca o consecință, creșterea investițiilor alocate în inovare, reglementand, astfel, posibilitatea de sprijinire financiară, din veniturile OSIM, a activității de inovare a solicitanților români de brevet de invenție, pentru brevetarea în străinătate a invențiilor lor”, a informat joi Ministerul Economiei, într-un comunicat.
Cea de-a doua măsură importantă se referă la aprobarea demersurilor privind depunerea candidaturii României pentru găzduirea unui birou regional al Oficiului Mondial de Proprietate Intelectuală (OMPI), scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cele două inițiative legislative sunt părți componente ale pachetului de promovare a proprietății intelectuale românești, obiectiv fundamental al Programului de Guvernare.
„Facem pași importanți pentru demararea unor acțiuni care crează premisele plasării României pe harta internațională a inovării. Ne-am încadrat în termenele stabilite pentru a contribui semnificativ la creșeterea rolului și vizibilității internationale a initiativelor Romaniei privind promovarea proprietății intelectuale”, a spus ministrul Alexandru Petrescu.
Acțiunea este în acord cu prevederile referitoare la susținerea investițiilor intangibile, promovate de Comisia Europeană, în vederea creșterii competitivității industriale a statelor membre, a productivității și a gradului de inovare în economie.
“Obținerea unor drepturi exclusive pe teritoriul Uniunii Europene sau altor state, în funcție de domeniul de activitate, va stimula creșterea calității titlurilor de protecție, dezvoltarea spiritului antreprenorial și creșterea numărului de cereri de brevet”, se arăta în nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre.
România ocupă locul 48 în lume, iar în cadrul Uniunii Europene se află pe ultimul loc (28) în ceea ce privește inovarea, potrivit Ediției a IX-a a Indicelui Global al Inovației (IGI).
OSIM este autoritatea ce asigură protecția proprietății industriale în România.
Potrivit actualelor reglementări, activitatea OSIM este finanțată integral din veniturile proprii realizate, Oficiul funcționând în subordinea Ministerului Economiei cu 243 de posturi.