O ieșire din UE la 31 octombrie este ”prioritatea” Guvernului, anunță Boris Johnson în Parlament prin vocea reginei Elizabeth a II-a

O ieșire din UE la 31 octombrie este ”prioritatea” Guvernului, anunță Boris Johnson în Parlament prin vocea reginei Elizabeth a II-a
scris 14 oct 2019

Premierul britanic Boris Johnson a dat asigurări luni că o ieșire a Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE) la 31 octombrie constituie ”prioritatea” Guvernului său, prin intermediul vocii reginei Elizabeth a II-a, în momentul în care negocierile în vederea ajungerii la un acord se află în ultima linie dreaptă, relatează AFP.

”Prioritatea Guvernului meu a fost întotdeauna să asigur o ieșire a Regatului Unit din Uniunea Europeană la 31 octombrie. Guvernul meu prevede să acționeze în vederea implemenărtii unui nou parteneriat cu Uniunea Europeană pe baza liberului-schimb și unei cooperări amicale”, a declarat Elizabeth a II-a, făcându-se purtătoarea de cuvânt a premierului, așa cum prevede tradiția la începutul sesiunii parlamentare, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Regatul Unit și UE sunt angajate în ultime și laborioase negocieri într-o încercare de a ajunge la un acord de divorț, considerat în continuare ”posibil”, înaintea termenului de la 31 octombrie, potrivit ministrului irlandez de Externe.

Exporturile și importurile Chinei s-au contractat peste așteptări în septembrie, din cauza tarifelor americane CITEȘTE ȘI Exporturile și importurile Chinei s-au contractat peste așteptări în septembrie, din cauza tarifelor americane

”Un acord este posibil și este posibil luna aceasta. Este, poate, posibil chiar săptămâna aceasta, dar nu am ajuns încă acolo”, a declarat Simon Coveney la Luxemburg luni, cu 17 zile înainte de ieșirea prevăzută din blocul european.

Londra și Bruxellesul s-au arătat prudente cu privire la șansele pe care le au să evite un ”no deal” dureros pentru economie, în contextul în care negocieri intensive la Bruxelles în weekend nu au permis să se înregistreze vreun progres major în problema frontierei irlandeze.

”Rămâne multă treabă de făcut” în vederea ieșirii din impas, a apreciat duminică Michel Barnier, negociatorul-șef UE al Brexitului.

Această constatare este împărtățită de Londra. ”Discuțiile sunt constructive, dar mai este multătreabă de făcut”, a declarat luni un purtător de cuvânt al Downing Street.

”TIMPUL TRECE”

Discuțiile tehnice continuă luni, însă celor tabere le rămâne foarte puțin timp să reușească.

Liderii europeni se reunesc joi și vineri într-un summit la Bruxelles, prezentat drept al ultimei șanse în vederea evitării unei ieșiri din UE fără acord cu consecințe dureroase sau unei a treia amânări care ar prelungi incertitudinea cu privire la calea pe care o va apuca Regatul Unit după 46 de ani sub tutela europeană.

În mod ideal, Cei 27 ar vrea să aibă o propunere completă asupra căreia să se exprime prin vot.

Londra și Bruxellesul nu reușesc să se înțeleagă asupra modului în care să evite, după Brexit, o reimpunere a unei frontiere fizice între provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda, un stat membru UE, și să păstreze astel pacea pe insulă, care s-a confruntat cu câteva decenii de violențe.

După ce planul Brexitului pe care l-a prezentat la începutul lui octombrie i-a fost respins de europeni, Boris Johnson i-a făcut noi propuneri omologului său irlandez Leo Varadkar joi.

EXCLUSIV Clădirea simbol a BCR din Piața Universității urmează a fi cumpărată de un investitor arab până la finalul anului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Clădirea simbol a BCR din Piața Universității urmează a fi cumpărată de un investitor arab până la finalul anului

CONVINGEREA PARLAMENTULUI

În cazul în care ajunge la un acord, Boris Johnson va avea de asemenea dificila sarcină să convingă Parlamentul, foarte împărțit pe tema Brexitului între susținătorii unei păstrări a unor legături strânse cu UE și cei ai unei rupturi clare.

Deputații, care au respins în trei rânduri acordul încheiat de către fostul premier Theresa May cu UE, se întrunesc într-o sesiune extraordinară la 19 octombrie, potențial decisivă cu privire la Brexit, pentru prima oară într-o zi de sâmbătă de la Războiul din Flakland în 1982.

În cazul în care nu se ajunge la un acord până sâmbătă, o lege adoptată în septembrie îi impune lui Boris Johnson o amânare cu trei luni. Liderul conservator exclude însă  în mod categoric această amânare, după două amânări ale Brexitului adoptat prin referendumul din iunie 2016. El nu a spus însă cum ar putea să se sustragă acestei legi.

Această cerere de amânare este necesar să fie aprobată în unanimitate de celelalte state membre UE, o cerere care ar fi judicios să fie aprobată în cazul în care este formulată, a apreciat Juncker.

Profunzimea crizei politice este atât de mare în Regatul Unit, încât alegeri generale anticipate sunt de neevitat în următoarele luni.

În această perioadă de incertitudine, ministrul britanic al Finațelor Sajid Javid a anunțat luni că va prezenta la 6 noiembrie ”primul buget dupăieșirea din UE”.

”Voi fi surprins să existe un buget la această dată, pentru că (Guvenul) nu știe dacă propunerile sale cu privire la Brexit vor trece de camera Comunelor”, în care Guvernul nu mai deține majoritatea, a subliniat Jon Trickett, un nume greu în partidul Laburist la BBC.

viewscnt
Afla mai multe despre
boris johnson
brexit