Republicanii din Camera Reprezentanților au atacat din nou familia Biden, susținând că fiul președintelui, Hunter, a primit mai mult de un milion de dolari de la o companie controlată de un om de afaceri român în perioada în care Joe Biden era vicepreședinte, scrie Axios.
Congresmenii republicani au scos în evidență o serie de tranzacții financiare pentru a sugera că familia președintelui american a făcut „trafic de influență”, adică s-au folosit de numele lui Joe Biden (care era vicepreședintele lui Barack Obama la acea vreme) pentru a primi bani de la cetățeni români și chinezi, scrie Hotnews.ro.
Memorandumul prezentat miercuri de președintele Comisiei de supraveghere a Camerei Reprezentanților, James Comer (R-Ky.), nu a inclus nicio dovadă că Joe Biden a acționat în mod necorespunzător.
Numele lui Puiu Popoviciu, în centrul scandalului politic
Memorandumul lui Comer a scos în evidență mai multe tranzacții din 2015 până în 2017 cu o companie deținută de omul de afaceri român Gabriel Popoviciu - tranzacții efectuate printr-un intermediar, care a direcționat apoi banii către Hunter Biden și alți membri ai familiei Biden.
Hunter Biden, fiul președintelui SUA, a fost angajat de Puiu Popoviciu în 2016 pentru a-l scăpa de dosarul de corupție instrumentat de DNA, pentru aceasta folosindu-se de contactele tatălui său, pe atunci vicepreședinte, și ale unui Louis Freeh, fost șef al FBI.
Hunter Biden, un avocat, a fost angajat în 2015 de Popoviciu, care era urmărit de procurorii anticorupție din România. Popoviciu a condamnat definitiv la 7 ani de închisoare în anul 2017, dar nu a ajuns în penitenciar, fiind în Marea Britanie.
CITEȘTE ȘI VIDEO Google și-a prezentat primul smartphone pliabil, Pixel Fold Republicanii acuză familia Biden că a primit 10 milioane de dolari
Congresmeni republicani au declarat miercuri că membri ai familiei președintelui american Joe Biden și asociați ai lor au primit într-un mod total lipsit de transparență aproape 10 milioane de dolari din partea unor companii străine, în special chineze și române, transmis și AFP și EFE, preluate de Agerpres.
Aceste acuzații se înscriu într-o campanie mai veche ce vizează afacerile controversate ale lui Hunter Biden, fiul președintelui democrat, notează France Presse.
Dreapta îl acuză pe Hunter Biden că a profitat de numele și de agenda de relații a tatălui său, când acesta era vicepreședinte al lui Barack Obama (2009-2017), pentru a încheia contracte dubioase în mai multe țări, continuă sursa citată.
Într-un raport publicat miercuri, congresmenii republicani din cadrul unei comisii parlamentare însărcinate să supervizeze executivul afirmă că și alți membri ai familiei, printre care fratele sau nora președintelui, au făcut afaceri în China sau în România.
Congresmenii se bazează pe extrase de cont obținute datorită atribuțiilor de a ancheta ale comisiei lor și explică faptul că apropiați a lui Joe Biden au înființat o rețea nebuloasă de firme pentru a disimula originea fondurilor.
CITEȘTE ȘI Nissan vrea să se extindă în Marea Britanie, în timp ce continuă negocierile cu Renault Bani veniți din China, România, Ucraina, Mexic, Oman și Kazahstan
Potrivit EFE, una dintre aceste firme, Robinson Walker, înființată în 2008, a primit 3 milioane de dolari de la compania Cypriot, controlată de omul de afaceri român Gabriel Popoviciu, condamnat definitiv în România, în 2017, la 7 ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa.
Numai în 2017, potrivit calculelor, companii chineze au transferat către familia Biden și către labirintul său de companii „milioane de dolari". Această cifră nu include și plățile dinspre Ucraina, Mexic, România, Oman, Kazahstan și alte afaceri pe care comisia le semnalează de asemenea în această anchetă, scrie EFE.
„Lipsa de transparență ce înconjoară afacerile familiei Biden în străinătate pune probleme importante pentru securitatea națională", susțin congresmenii republicani.
„Pe când vicepreședintele Biden dădea României lecții de etică și împotriva corupției, Hunter Biden primea (...) peste un milion de dolari din partea unei companii controlate de un român acuzat de corupție", exemplifică parlamentarii americani în raportul de miercuri.
Raportul lor nu impută nicio acțiune ilegală lui Biden și nu stabilește nicio legătură directă cu președintele american. Însă, în cadrul unei conferințe de presă, congresmanul Byron Donalds s-a declarat convins că „Joe Biden era la curent".
Ce spun democrații și Casa Albă
Într-un comunicat, congresmenii democrați din cadrul comisiei își acuză colegii republicani că „au ales informații eronate".
În ceea ce privește Casa Albă, ea a apreciat drept „absurd" să fie acuzat Joe Biden că servește intereselor Chinei, „în baza unor acuzații nefondate și atacuri personale", însă fără a intra în detalii.
Afacerile și escapadele lui Hunter Biden, care a suferit multă vreme de o dependență de droguri, constituie o „verigă slabă" pentru Joe Biden, care, la 80 de ani, a anunțat de curând că va candida pentru un nou mandat în 2024.
Însă președintele nu l-a abandonat niciodată pe Hunter Biden.
„Fiul meu nu a făcut nimic rău, eu am încredere în el", a declarat Joe Biden la începutul lui mai, chiar dacă acesta din urmă este amenințat de o anchetă a justiției federale pentru fraudă fiscală.