Nicolas Sarkozy - inculpat de ”asociere de răufăcători” în dosarul finanțării libiene

Nicolas Sarkozy - inculpat de ”asociere de răufăcători” în dosarul finanțării libiene
scris 17 oct 2020

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost inculpat de ”asociere de răufăctori” în dosarul presupusei finanțări libiene a campaniei sale prezidențiale din 2007, a anunțat vineri Parchetul Național Financiar francez, relatează AFP.

Nicolas Sarkozy a fost audiat, în ultimele săptămâni, timp de mai multe zile, de către  judecători însărcinați cu ancheta, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Această nouă inculpare, dezvăluită de Médiapart, este a patra inculpare în acest dosar a fostului președinte al Republicii franceze.

România menține a patra poziție în clasamentul european al scumpirilor CITEȘTE ȘI România menține a patra poziție în clasamentul european al scumpirilor

Nicolas Sarkozy a anunțat pe Twitter că a descoperit această inculpare cu stupefacție.

”Sunt nevinovat (...). Știu că adevărul va triumfa până la urmă”, a scris el.

”Voi ajunge să-mi dovedesc nevinovăția perfectă. Îmi voi pune în asta toată hotărârea și energia de care sunt capabil. Nedreptatea nu va câștiga, a adăugat el.

Fostul șef al statului a fost inculpat în martie 2018 de ”corupție pasivă”, ”tăinurie de deturnare de fonduri publice” și ”finanțare ilegală a campaniei” și plasat sub control judiciar.

Însă Parchetul Național Financiar a încheiat, la sfârșitul lui ianuarie, un rechizitoriu suplimentar prin care a lărgit investigațiile la fapte de ”asociere de răufăctori”, deschizând astfel calea unei agravări a procedurilor împotriva protagoniștilor dosarului.

La 31 ianuarie, magistrații l-au inculpat de ”asociere de răufăcători” pe unul dintre foștii colaboratori ai lui Nicolas Sarkozy, Thierry Gaubert, suspectat că a încasat fonduri provenind de la regimul libian, care ar fi putut să alimenteze campania prezidențială din 2007.

La ultima sa audiere, în iunie 2019, Nicolas Sarkozy se declara ”total nevinovat în acest dosar”, a denunțat un ”complot” și a refuzat să răspundă întrebărilor magistraților de instrucție, după care a atacat în recurs ancheta, cu scopul de a o anula.

Însă, o hotărâre a Curții de Apel a Parisului de la 24 septembrie a permis o relansare a anchetei.

Camera de instrucție, însărcinată să studieze recursurile împotriva actelor instrucției, a respins cea mai mare parte a argumentelor taberei lui Sarkozy, care invoca nulități ale acestor investigații.

Camera a validat, astfel, aproape toate investigațiile lansate în urmă cu opt aniî n acest dosar cu multiple ramificații.

viewscnt
Afla mai multe despre
nicolas sarkozy
parchetul național financiar francez
libia