Marea Britanie și UE reiau duminică negocierile pentru un acord comercial

Marea Britanie și UE reiau duminică negocierile pentru un acord comercial
scris 6 dec 2020

Premierul britanic Boris Johnson și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au cerut negociatorilor pentru Brexit să reia duminică negocierile, într-o ultimă încercare de rezolvare a divergențelor semnificative.

Recunoscând distanța dintre pozițiile lor, decizia liderilor de a relua discuțiile care s-au blocat în trei dintre cele mai spinoase probleme sugerează că ambele părți încă mai cred că pot asigura un acord care să reglementeze relații comerciale în valoare de aproape 1.000 de miliarde de dolari pe an, relatează News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Dar nu este clar dacă vreuna dintre părți și-a schimbat poziția pentru a permite un progres care s-a dovedit evaziv de când Marea Britanie a părăsit UE la 31 ianuarie și a intrat într-o perioadă de tranziție, cu majoritatea regulilor neschimbate, care se va încheia la sfârșitul acestui an.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
O aeronavă TAROM, care decolase spre Londra, a fost întoarsă pe Aeroportul ”Henri Coandă” CITEȘTE ȘI O aeronavă TAROM, care decolase spre Londra, a fost întoarsă pe Aeroportul ”Henri Coandă”

Într-o declarație comună, cei doi lideri au spus, recunoscând gravitatea diferențelor lor, că ”am fost de acord că ar trebui întreprins un efort suplimentar de către echipele noastre de negociere pentru a evalua dacă acestea pot fi rezolvate”. "Niciun acord nu este fezabil dacă aceste probleme nu sunt rezolvate", au spus ei după ce au vorbit sâmbătă mai mult de o oră.

”Prin urmare, îi instruim pe șefii negociatori să se reunească mâine la Bruxelles. Vom vorbi din nou luni seara”.

Discuțiile au fost întrerupte vineri, din cauza dezacordurilor referitoare la trei domenii: sectorul pescuitului, asigurarea unor garanții de concurență loială și modalitățile de soluționare a conflictelor viitoare.

Surse din ambele părți au declarat că cererile franceze cu privire la drepturile de pescuit în apele britanice au rămas o problemă cheie, iar unii membri ai Partidului Conservator Johnson au sugerat că oficialii UE ar trebui să-l convingă pe președintele francez Emmanuel Macron să susțină un acord.

Atenționare oficială: Vaccinarea anti-Covid nu va fi obligatorie, dar cei vaccinați se vor bucura de o libertate de mișcare mai mare CITEȘTE ȘI Atenționare oficială: Vaccinarea anti-Covid nu va fi obligatorie, dar cei vaccinați se vor bucura de o libertate de mișcare mai mare

Un oficial al UE a declarat că pauza în discuții a fost mai degrabă despre teatru decât despre substanță.

”Fiecare parte are nevoie de un pic de dramă pentru a putea vinde acest lucru.”

Johnson, un lider al campaniei Marii Britanii de a părăsi UE, trebuie să fie capabil să-i convingă pe susținătorii Brexit că a asigurat o separare totală, recuperând ceea ce a numit în timpul campaniei electorale de anul trecut suveranitatea țării.

Von der Leyen nu vrea să ofere prea mult Londrei de teama de a încuraja alte state membre să plece și trebuie, de asemenea, să încheie un acord care să nu nemulțumească cele 27 de state membre.

Premierul irlandez Micheal Martin a salutat decizia de a relua discuțiile, spunând pe Twitter: ”Ar trebui depuse toate eforturile pentru a ajunge la un acord”.

LIVE TEXT Românii votează. Orban: Nu vă luați după cei care vă spun că este periculos să mergeți la vot! CITEȘTE ȘI LIVE TEXT Românii votează. Orban: Nu vă luați după cei care vă spun că este periculos să mergeți la vot!

Dacă cele două părți nu reușesc să ajungă la o înțelegere, Brexitul se va încheia dezordonat, într-o perioadă în care Marea Britanie și Europa se confruntă cu costurile economice uriașe ale pandemiei de Covid-19.

Negociatorii britanici și UE au întrerupt vineri discuțiile comerciale pentru a-și chema liderii să încerce să reducă diferențele și să obțină un acord, după ce o săptămână de negocieri nu au reușit să pună capăt divergențelor semnificative între cele două părți.

viewscnt
Afla mai multe despre
brexit
acord
comercial
michel barnier
ue
negocieri
marea britanie