Un judecător din New York nu va amâna sentința de vineri a președintelui ales Donald Trump în cazul infracțiunii sale de ”hush money”. Judecătorul Juan Merchan a declarat că sentința va continua deoarece argumentele lui Trump împotriva acesteia „sunt, în cea mai mare parte, o repetare a argumentelor pe care le-a invocat de numeroase ori în trecut”, relatează BBC.
În documentele depuse în instanță, avocații lui Trump au susținut că urmăresc „o respingere a acestei urmăriri penale motivate politic care a fost viciată de la bun început”. Echipa sa juridică solicită o audiere pe această temă la curtea de apel, scrie News.ro.
Trump a fost găsit vinovat de 34 de capete de acuzare pentru falsificarea înregistrărilor comerciale în luna mai, devenind astfel primul fost președinte condamnat pentru o infracțiune.„Cererea acuzatului de suspendare a acestor proceduri, inclusiv a ședinței de condamnare programată pentru 10 ianuarie 2025, este RESPINSĂ”, a scris judecătorul Merchan în decizia sa de luni.
Acuzațiile au pornit de la încercarea lui Trump de a deghiza rambursările pentru o plată de 130 000 de dolari către o vedetă de filme pentru adulți drept cheltuieli juridice.
Trump a pledat nevinovat și a negat orice infracțiune. Avocații săi au declarat că depunerea unui recurs ar trebui să oprească procedurile penale în cazul său din New York.
Sentința a fost amânată în mod repetat de alegerile prezidențiale din 2024 și de încercarea lui Trump de a obține respingerea cazului pe baza unei cereri de imunitate prezidențială. Judecătorul Merchan a respins în cele din urmă argumentul privind imunitatea în decembrie.
La 3 ianuarie, judecătorul Merchan a emis un ordin prin care spunea că va continua cu pronunțarea sentinței înainte de preluarea mandatului de către Trump, la 20 ianuarie, dar a precizat că nu va lua în considerare nicio pedeapsă privativă de libertate.
Acesta a indicat că va emite în schimb o sentință de „achitare necondiționată”, ceea ce înseamnă fără închisoare, amendă sau probațiune.
Judecătorul Merchan i-a ordonat lui Trump să se prezinte virtual sau în persoană la audiere.
Steven Cheung, purtător de cuvânt pentru tranziția prezidențială a lui Trump, și-a reiterat argumentul că urmărirea penală a fost ilegală.
El a spus într-o declarație: „Poporul american l-a ales pe președintele Trump cu un mandat copleșitor care cere încetarea imediată a instrumentalizării politice a sistemului nostru de justiție și a tuturor vânătorii de vrăjitoare rămase”.
Echipa lui Trump nu a comentat public dacă președintele ales se va afla în instanță în această vineri.
Însă, în răspunsul său de luni după-amiază la cererea de amânare, biroul procurorului districtual din Manhattan s-a referit la „decizia inculpatului de a se prezenta la pronunțarea sentinței virtual, în loc să se prezinte personal”.
Referirea la o audiere virtuală a fost repetată din nou câteva pagini mai târziu.
În răspuns, procurorul i-a cerut judecătorului să respingă cererea lui Trump de suspendare imediată a condamnării sale și a susținut că acesta nu ar fi prejudiciat de o astfel de decizie.
Săptămânile de după alegeri au fost marcate de o avalanșă de documente juridice atât din partea procurorului districtului Manhattan, Alvin Bragg, care a instrumentat cazul, cât și din partea echipei juridice a lui Trump.
Biroul lui Bragg indicase anterior că nu se va opune amânării pronunțării sentinței lui Trump până după ce acesta își va încheia mandatul, adică peste patru ani.
Dar după ce judecătorul Merchan a decis să meargă mai departe cu pronunțarea sentinței, Bragg i-a cerut judecătorului să procedeze la pronunțarea sentinței vineri.
În ordonanța sa de săptămâna trecută, judecătorul Merchan a scris că „această instanță este ferm convinsă că numai prin definitivarea acestei chestiuni” vor fi rezolvate dilemele juridice în joc.
Cu toate acestea, judecătorul a lăsat ușa deschisă pentru alte provocări juridice ale lui Trump, scriind că „trebuie să i se permită să se folosească de toate căile de atac disponibile”.