Comisia Europeană a publicat raportul său anual privind Safety Gate - sistemul de alertă rapidă al UE pentru produsele de consum periculoase, care contribuie la eliminarea de pe piață a produselor nealimentare periculoase, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Potrivit raportului, jucăriile sunt categoria de produse cu privire la care se primesc cele mai multe notificări (27% din totalul notificărilor), urmate de automobile (21%) și de aparatele și echipamentele electrice (10%). Acest lucru ilustrează faptul că în cadrul acțiunilor de supraveghere a pieței din UE se acordă o atenție deosebită copiilor, ca și grup de consumatori vulnerabili. În general, cel mai frecvente preocupări semnalate se referă la produse care pot fi vătămătoare, putând provoca de exemplu fracturi sau contuzii (25%), urmate de componentele chimice din produse (18%) și de riscurile de sufocare a copiilor (12%), scrie Agerpres.
Raportul arată că numărul de acțiuni întreprinse de autorități în urma unei alerte a crescut de la an la an, ajungând la un număr record de 5.377 de acțiuni față de 4.477 în 2019. 9% din alertele primite în 2020 vizau produse legate de COVID-19, majoritatea măști de protecție care nu îndeplineau standardele de calitate. Printre alte categorii de produse anti-COVID-19 periculoase care au fost notificate în sistemul Safety Gate s-au numărat dezinfectanții care conțineau substanțe chimice toxice, cum ar fi metanolul care poate duce la orbire sau care poate fi chiar letal dacă este ingerat, sau dispozitivele de sterilizare UV care cauzau expuneri la radiații puternice, capabile să provoace iritații cutanate.
CITEȘTE ȘI Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online"Sistemul Safety Gate a dovedit că poate fi utilizat cu succes pe timp de criză: în timpul pandemiei de COVID-19, acesta a contribuit la protejarea consumatorilor, fiind un instrument esențial pentru diseminarea eficientă și rapidă de informații privind produsele periculoase, cum ar fi măștile care nu îndeplinesc standardele de securitate sau dezinfectanții toxici, și pentru eliminarea lor de pe piață. Grație protecției oferite de astfel de instrumente, drepturile consumatorilor sunt în continuare garantate", a declarat Didier Reynders, comisarul pentru justiție.
Acțiunile de supraveghere au vizat în primul rând produsele legate de COVID-19, care au devenit esențiale pentru toți consumatorii. În 2020 au fost primite așadar în sistem 161 de alerte privind măștile, trei alerte privind combinezoanele specifice anti-COVID, 13 alerte privind dezinfectanții pentru mâini și 18 alerte privind lămpile UV de sterilizare a suprafețelor. Alertele care au fost introduse în sistem continuă și anul acesta.
CITEȘTE ȘI Cum pot fi investițiile în real-estate din orașele universitare accelerator de dezvoltare pentru tineriÎn 2020, autoritățile din cele 31 de țări participante la rețeaua Safety Gate (statele membre ale UE plus Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Marea Britanie) și-au notificat reciproc, prin intermediul sistemului, în total 2.253 de alerte referitoare la măsuri luate împotriva produselor periculoase. Ca răspuns, au fost întreprinse 5.377 de acțiuni subsecvente, o creștere de peste 20% față de numărul de acțiuni subsecvente din 2019.