Italia, Franța și Germania au cerut Comisiei Europene să înăsprească legislația actuală care permite statelor membre să blocheze achizițiile străine de companii europene, au relatat marți două publicații europene, transmite Reuters.
Solicitarea se referă la ”regula de aur” care permite interzicerea unei preluări sau stabilirea unor condiții pentru viitorii cumpărători care nu respectă libertatea pieței și regulile de reciprocitate pentru achiziții, potrivit publicațiilor Il Sole 24 Ore și La Stampa, care citează o scrisoare.
Liderii Uniunii Europene au convenit în luna iunie să ia în considerare verificarea investițiilor făcute de companii deținute de statul chinez, iar Italia, Franța și Germania au susținut ideea de a permite UE să blochee investiții chineze, scrie News.ro.
CITEȘTE ȘI Guvernul intenționează să cumpere patru corvete multirol în 7 ani la un preț de 1,6 miliarde de euroScrisoarea a fost trimisă Comisiei pe 28 iunie și urmează uneia similare din februarie. Chiar dacă nu menționează nume de țări sau de companii, se pare că scrisoarea a fost motivată de preluările recente făcute recent de Beijing în Europa.
Prerogativele vor fi consolidate pentru toate companiile considerate strategice, în cazul unor preluări finanțate de fonduri de stat sau agenții, se arată în documentul de 10 pagini citat de publicații.
”Nu este o formă de protecționism, ci de a da o șansă monitorizării operațiunilor care sunt incompatibile cu regulile europene ”, a declarat pentru La Stampa ministrul italian al Industriei, Carlo Calenda.
Cele trei țări recomandă ca, potrivit noilor reglementări, care nu ar trebui să înlocuiască legislațiile naționale, statele membre să notifice Comisia Europeană la fiecare șase luni de toate investițiile făcute de companii din afara UE, cu excepția celor din sectorul apărării.